La festa de Sant Pere i Sant Pau inclou desenes d’activitats, populars i tradicionals, declarades d’Interès Nacional. Els Xiquets de Reus mostraran dissabte el passat i el present de les torres humanes a la Mediterrània.
Els Xiquets de Reus han volgut enguany convidar a la Nova Muixeranga d’Algemesí com a actuació especial en una festa que se celebra des de la fundació de la ciutat.
Dissabte de vesprada, després de la segona tronada de les festes, un gran esclafit de pólvora i trons, tindrà lloc a Reus la Diada Castellera en la qual actuaran els Nens del Vendrell, la Nova Muixeranga i els Xiquets de Reus.
La presència de la Nova Muixeranga a Reus és un esdeveniment més per a la difusió de la cultura i la història comuna en la construcció de Torres Humanes on Algemesí és considerat el bressol d’aquesta tradició.
Bona mostra d’això és que els Xiquets de Reus faran coincidir per primera vegada a Catalunya, a la Plaça del Mercader, la colla més antiga del món casteller “Els Nens del Vendrell” i la “Nova Muixeranga d’Algemesí”.
Els Nens de Vendrell van ser els pioners en recuperar la tradició de fer torres humanes a Tarragona allà per 1926. Algemesí és l’única localitat valenciana on s’han conservat al llarg dels segles les tres parts de l’antic ball de la Muixeranga: el floreig, les figures plàstiques de la vida quotidiana i els castells.
Recordem que les dos colles van coincidir en la Trobada de Muixerangues d’Algemesí l’any 2012.
D’aquesta manera, el treball que fan els Xiquets de Reus, i que anomenen més que castells, faran enguany que Reus es covertisca durant les seues festes majors en una mostra del passat i el present del món muixeranguer i casteller.
A més, els “Xiquets de Reus”, els amfitrions de la festa, tenen preparada una gran actuació per a aconseguir que el seu dia gran siga de nou altures.
La Nova Muixeranga ha preparat per a l’ocasió una mostra de les figures més antigues del repertori muixeranguer d’Algemesí i també unes altres que generen més expectació en l’evolució del ball. Algemesí, per tant, estarà present una vegada més en el centre de la cultura popular mediterrània.
Font: novamuixeranga