L’algemesinenc Vicent Pelechano està al capdavant de l’institut de Suècia que ha trobat un mètode de test senzill i econòmic.
LVA.- Un equip d’investigadors de Suècia està intentant desenvolupar un test de Covid-19 que puga donar respostes en mitja hora i que s’utilitza en condicions molt senzilles. Els primers intents són prometedors. Al capdavant de l’estudi en l’Institut Karolinska està l’algemesinenc Vicent Pelechano.
El mètode actual per examinar si una persona està infectada amb el nou coronavirus requereix equips de prova avançats i tarda varies hores. Per això, ara hi han grups de científics intentant utilitzar una tècnica més senzilla anomenada Lamp (amplificació isotèrmica mediatitzada en bucle). És més ràpida i només requereix una temperatura constant de 65 graus.
Vicent Pelechano, que desenvolupa el mètode al laboratori Scilife del Karolinska Institute, explica que alguns dels seus col•legues van utilitzar una ‘tassa de te’ per mantindre la temperatura adequada durant els 30 minuts que va durar la prova. “La qüestió és que queda demostrat que es pot fer en condicions molt senzilles, per exemple en zones afectades per la guerra o camps de refugiats «, afirma Vicent Pelechano.
Fins ara, els investigadors només han provat el mètode amb nuclis de gens derivats sintèticament del coronavirus, en part per a la protecció infecciosa i en part per tindre un bon control de les circumstàncies. Per tant, no es pot dir si el mètode funciona sobre mostres reals de pacients. “Fins ara, els resultats són prometedors. El següent pas és demostrar que funciona amb mostres de pacients”, afirma Vicent Pelechano.
Tot i que el conjunt de proves en si mateix és molt robust i només necessita una solució de reactiu, alcohol i un termòmetre, la solució de reactiu encara és sensible i s’ha de mantindre freda. Per tant, el grup d’investigadors pretén produir una versió seca, que es puga emmagatzemar fins a diluir-la amb aigua.
“És important que es puga guardar en condicions senzilles, a temperatures més altes. Això és el que estem intentant resoldre ara”, afirma Vicent Pelechano, que espera tindre resultats aplicables en poques setmanes.