Els nous pressupostos municipals per a 2020, aprovats recentment per l’equip de govern, contemplen, entre altres partides, l’inici de la construcció d’una nova piscina d’estiu a l’aire lliure, després que es tancaren les antigues instal·lacions de El Raval per no estar adequades a la normativa. Es tracta d’una reivindicació social que va quedar patent en els últims pressupostos participatius i que, per fi, veurà la llum gràcies a una dotació de 600.000 euros.
LVA.- Però, on se situarà la nova piscina? Esta sembla haver sigut una de les qüestions més preocupants del projecte i que, a dia de hui, encara no està resolta al cent per cent, encara que La Veu d’Algemesí està en disposició d’avançar que, l’opció que compta amb més fonaments i que amb tota probabilitat serà la triada, és la que la situa dins de l’actual Poliesportiu Municipal.
Va haver dos alternatives que van comptar amb certes possibilitats i que, després de valorar els seus pros i les seues contres, semblen descartades. Una de les propostes era situar la piscina en l’antic “sequer” de COPAL, al carrer Albotaina. Entre els aspectes positius d’esta idea estava la seua ubicació, que es troba en una franja no inundable d’Algemesí, que afavoriria l’expansió del poble cap a la zona, que el seu accés és bo i la construcció no estaria limitada a estructures ja construïdes i, a més, que la compra dels terrenys beneficiaria a una entitat rellevant de la nostra localitat.
Per contra, en la part negativa està precisament l’obligació de desemborsar una gran quantitat de diners per a adquirir la parcel·la; la necessitat de construir, a més de la piscina, una àmplia zona d’aparcament i serveis auxiliars com a bar i vestuaris, i haver de plantar grans arbres perquè donen ombra. Una altra qüestió negativa és l’alt cost que significaria el seu manteniment durant els nou mesos que permaneixerà tancada, així com el temps que es perdria fins a la seua inauguració en gestions i obres, una cosa que s’estimava en uns 24 mesos i quasi 3.000.000 euros.
Una altra proposició era la zona contigua a l’actual piscina coberta, entre l’edifici de la policia local i el solar de l’escorxador. Es tracta d’un lloc coherent urbanísticament parlant, amb ampli espai per a aparcament, que connecta bé la zona esportiva amb el nucli urbà amb cotxe i amb bici, pegat a la piscina coberta, i que, per tant, facilita el seu manteniment en l’època en la qual no s’utilitze.
Com en el cas anterior, caldria comprar els terrenys, construir serveis auxiliars; realitzar a més un estudi d’inundabilitat, i el temps i cost de la seua execució és difícil de determinar perquè depén de diversos organismes. De totes maneres, el càlcul realitzat seria de, no menys de 30 mesos, i superaria els 2.000.000 euros.
El poliesportiu, l’opció estrella, compta amb nombrosos aspectes positius, com ser un terreny de propietat Municipal, pel qual no caldria pagar res, situat en una zona de coherència urbanística i amb una infraestructura amb bar i vestuaris que podrien compartir-se, que necessitaria menys dotació de personal i per a manteniment durant els períodes que estiga tancada que les anteriors propostes, i amb espais d’ombra natural, la qual cosa abaratiria el projecte. A més contribuiria a optimitzar l’ús del poliesportiu a l’estiu retenint a persones que entrenen i es quedarien en la piscina.
El temps d’execució s’estima que passaria a ser d’un any, i el cost no arribaria a 1.500.000 euros. En la part negativa de la balança cal col·locar que també caldrà dur a terme un estudi d’inundabilitat i que l’espai és limitat i s’ha d’adaptar a estructures ja fetes, la qual cosa restaria algunes instal·lacions al poliesportiu.
És per això que es preveu traslladar les dos pistes d’handbol/futbet i la bàsquet junt al Pavelló Cobert i la pista de pàdel se situaria darrere de les de tennis, una cosa que sembla bastant coherent. D’esta manera ningú quedaria sense opcions de practicar els seus esports favorits i la piscina estaria ubicada en el cor del poliesportiu.