El passat 19 de desembre, les empreses SURLANNER GEOMATIC (d’Algemesí) i FADI ENGINYERIA (de València), a través d’Álvaro Esteve i Antonio Soria respectivament, van exposar en les instal·lacions de l’edifici polivalent “Verge de la Salut” el resultat de l’escanejat en 3D de la plaça de bous d’Algemesí mostrant el model obtingut amb esta tècnica de la topografia i geomàtica que permet, a través d’un làser escàner, registrar milions de punts que formen entre si un model fidedigne i en vertadera magnitud de l’element escanejat.
A partir d’este model 3D es poden obtindre imatges completes i de detall dels elements de construcció, punts de vista fins ara mai vistos, plànols en 2D i 3D, fer un recorregut precís en qualsevol part de l’edifici i disposar de la informació de forma global perquè apareix també tot el contorn de la plaça. Els punts projectats pel làser es registren amb una intensitat segons el material en el que rebota, podent així disposar d’informació del material escanejat i també poder aconseguir informació sobre humitats, textures, etc. Esta informació obtinguda va a permetre, entre altres coses, disposar d’un inventari precís del nombre d’elements que componen l’edifici, el detall de construcció, possibles patologies i deformacions dels materials, dimensionar qualsevol part de forma individualitzada o en general i tindre la plaça documentada de forma gràfica i detallada.
Els assistents a la jornada van ser el president de la Comissió Taurina, Carlos Esquert, aficionats taurins locals, arquitectes i tècnics del municipi… obrint un xicotet debat al final de l’exposició on es va posar de manifest la importància que té un edifici ancestral, obra d’enginyeria i emblema de la Setmana de Bous d’Algemesí i com les noves tecnologies poden ajudar a mostrar al món un orgull tan gran com és la plaça de bous d’Algemesí.
També es van mostrar imatges i plànols obtinguts en l’escanejat del Teatre Jaume I per l’arquitecte Mario Colombini, autor del projecte de rehabilitació recentment presentat. Gràcies a l’escanejat d’este edifici s’han obtingut plànols precisos i a més s’han pogut confirmar algunes patologies i deformacions en les cobertes de la construcció.