En 24 hores van caure 180 litres per metre quadrat a Algemesí, un terç de l’aigua que s’acumula al llarg de tot l’any.

temporal plugesLVA.-  Les pluges acumulades el dijous sobre Algemesí van arribar als 180 litres per metre quadrat en 24 hores, un terç del registre habitual per a l’any sencer que oscil·la entre els 550 i els 600 litres per metre quadrat, segons dades oferides per Jovi Esteve, de l’empresa Inforatge.

Les quantitats resulten més alarmants si es fiten en el temps. Dels 180 litres per metre quadrat que van caure el dijous, 150 es van acumular en 12 hores. Però 100, més de la meitat del que va caure en tot el dia, es va concentrar en poc més d’hora i mitja entre les 13:20 i les 15.00 h. Entre les 13:40 i les 14:40 es va registrar la quantitat màxima d’aigua acumulada en una hora, un total de 75 litres per metre quadrat.

Però si va haver un moment en què es va fer de nit, en què els majors citaven l’episodi de la pantanada de Tous com referència del que esdevenia, va ser en els 10 minuts anteriors a les 14:00 hores, quan es van acumular 19 litres per metre quadrat, quasi dos litres per minut.

Els experts consideren torrencials les pluges que superen registres d’un litre per minut. Les pluges que arriben als dos litres per minut es qualifiquen com a monsòniques, en al·lusió als episodis habituals en les costes del Sud-est Asiàtic quan es arriba l’època de pluges i els núvols que acumulen l’aigua calenta que s’evapora de l’Oceà Pacífic s’allarguen diversos quilòmetres en altura.

A més, plovia sobre mullat. El dimecres ja havien caigut 14 litres per metre quadrat i la majoria dels camps ja estaven negats. En conjunt, l’episodi tempestuós registrat entre el dimecres i el dijous va deixar 194 litres per metre quadrat.

Esteve dona la raó als veïns que invocaven la pantanada de Tous en 1982. Episodis de semblant intensitat de pluges tenen uns períodes de retorn entre els 30 i els 40 anys si s’atén les dades històriques. El normal seria que no ploguera tant en un sol dia fins dins de tres o quatre dècades. Però també és cert que el canvi climàtic està trastocant totes les estadístiques.

El fet és que els col·legis pròxims al riu Magre es van negar, que els treballadors del polígon de Cotes es van quedar bloquejats, fins i tot va caldre rescatar a uns cavalls que es trobaven en el llit del riu.

Marta Trenzano, alcaldessa d’Algemesí, ha declarat al respecte: “Vull agrair als equips directius dels centres educatius per coordinar la recollida dels xiquets i haver estat tot el dia de hui restablint la normalitat en els centres; agrair la col·laboració de tota la ciutadania, empreses i associacions per a evacuar als treballadors que van quedar atrapats en el polígon de Cotes. També als ciutadans que van ajudar en el rescat dels cavalls. I per descomptat a la Policia Local per dirigir i coordinar totes les actuacions al costat dels bombers i als equips de neteja i la Brigada Municipal per la seua col·laboració per a fer front a un episodi de pluges tan intens”.