Hui s’han recollit 179’2 litres per metre quadrat a Algemesí amb intensitats més que torrencials.

PONT BLAULVA.-  Este matí s’ha format una línia convectiva estàtica de precipitacions que anava des de Gandia fins a Chiva, una zona en la que es troba Algemesí, on s’ha posat a ploure de manera torrencial.

Quan estos sistemes a més tenen factors favorables, deixen quantitats d’aigua com les que hem patit hui, que a la nostra comarca han oscil·lat entre els 200 i 400 litres per metre quadrat.

Les condicions favorables que s’han donat són:

– una temperatura de l’aigua de la mar elevada per a esta època, entorn als 20 graus,

– una borrasca en el sud-oest de la península que ha proporcionat aires freds en capes mitjanes i altes de l’atmosfera afavorint la inestabilitat,

– i el detonant definitiu ha sigut el vent de component marítim, fluxos d’aire humit que han entrat des de la mar amb fortes ratxes que han arribat fins a 90 km/h en el litoral.

Així, a l’oest de Gandia han anat formant-se tronades que avançaven en direcció sud-est i nord-oest, passant totes per la comarca de La Ribera. El sistema s’ha quedat paralitzat i no ha marxat fins que el vent no ha canviat de direcció, una situació que ha vingut acompanyada d’extraordinari aparell elèctric.

Per això hem hagut de suportar la pluja fins que, a partir de les 16.00 hores, ha entrat nou vent que ha desplaçat les tempestes de manera lenta cap a les comarques de l’Horta de València.

La intensitat de les precipitacions ha sigut més que torrencial, ja que han arribat a caure fins a tres litres per metre quadrat per minut (el triple del que es considera torrencial).

La mitjana de pluja dels últims 30 anys a la Ribera Alta és d’uns 550 litres per metre quadrat. En esta ocasió, en poc més d’un dia s’ha recollit la meitat del que sol ploure ací en tot l’any.

Molts carrers d’Algemesí s’han vist anegats d’aigua, arribant a entrar en garatges i també en cases i establiments situats en plantes baixes (en el Facebook de la Veu d’Algemesí es poden vore alguns vídeos que mostren la magnitud d’esta situació).

L’estació local d’Inforatge* d’Algemesí ha registrat 193 litres per metre quadrat des que ahir començaren de les tempestes fins hui a les 16:00 hores (només en el dia de hui 179’2 litres per metre quadrat). Es tracta de dades provisionals, i atés que encara continuarà plovent, encara que amb menor intensitat, és molt probable que s’arribe als 200 litres per metre quadrat.

*L’estació d’Inforatge és de titularitat privada, ja que l’empresa que oferia el servei d’assessorament meteorològic a l’ajuntament va desmantellar la seua estació i la webcam el passat 31 d’octubre, quan vencia el seu contracte. És per això que els qui necessiten informes per a presentar a les seues assegurances no podran sol·licitar-los a través de la que fins ara era l’empresa municipal.