bombetes leds fanals ajuntament d'algemesi pau montalvà la veu d'algemesiL’estalvi acumulat en llum als carrer ha suposat un milió d’euros en els últims quatre anys.
Les darreres setmanes s’ha portat a terme la substitució de bombetes en alguns carrers del casc antic. Les properes setmanes s’ha programat la substitució d’aquestes en la totalitat del casc, completant aquesta actuació en la primera meitat del 2.017. Així, ja s’ha actuat en alguns carrers com Berca, Ràfol, Santa Bàrbara, Nou del Convent, Molí, Ànecs i  Bosch. En les properes setmanes es substituiran les bombetes a la resta dels carrers del casc antic del nostre poble.
Al llarg dels següents mesos, els carrers del casc urbà en la seua totalitat seran objecte d’aquesta substitució progressiva. Entre dins d’aquest planificació els següents carrers: Gamieta (part), Albalat (part), Teodoro Llorente, dels Mont, Bosch, València (part), Mossen Blanch, San Sebastiá, Verdeguers, Santa Bàrbara (part),  plaça Tres Moreres, Delme, Consell de la Vila, Verge dels Desamparats, Sèquia dels Plorons, Bruno Baldoví, Verge de la Salut, Rei En Jaume (part), Sant Cristòfol, Conquesta, Sant Miquel, Sant Tomàs, Sant Joan Baptiste, Capella, Abadia, Figueres (part), Forn de Barberà, Benet Ballester, La Parra, Castellò, Jaume Bleda i Fustero.
En els darrers anys el consum d’energia elèctrica pel que fa a la il·luminació dels carrers d’Algemesí s’ha vist reduït de forma molt important. Així, s’ha passat d’un consum de  vora els 5.000.000 kWh al 2.012 als actuals 2.700.000 kWh al 2.016. Eixa reducció del consum s’ha vist acompanyada d’una reducció en la factura anual, passant d’uns 850.000 euros en 2012, als actuals 460.000 euros. L’estalvi acumulat en els darrers quatre anys de més d’un milió d’euros.
La tecnologia que ha permés aquesta evolució ha sigut la tecnologia led. Però, aquesta aposta ha portat l’incovenient d’una caiguda important en el rendiment de les bombetes, les quals han patit un fort descens en la seua capacitat lumínica. Pau Montalvà, regidor de Medi Ambient aposta “per les noves tecnologies i l’eficiència és el camí. Partint de la base que l’energia més neta és aquella que no es consumeix, cal vore de minimitzar aquella que sí utilitzem, i actualment, les leds son la resposta. Però, aquesta resposta ha sigut més curta de l’esperada i cal reposar-les de nou”.
Toni Garcia, regidor de Serveis Públics ha indicat que “estàvem i estem rebent moltes queixes de veïns i veïnes del poble que ens diuen que els carrers estan molt foscos, que falta il·luminació. Així és: l’eficiència de les actuals bombetes led ha decaigut de forma notable. I per tant, cal donar resposta”.
Al llarg del 2.017 s’ha previst a més la inversió de 80.000 euros en el canvi de lluminàries (no sols bombetes) de la resta del poble. Aquest 2.016 ja s’han canviat a uns pocs carrers. El regidor de Medi Ambient ha assegurat que “en altres zones del poble cal substituir no sols la bombeta sinó tota la lluminària. Tenim previst aquest any una inversió de 80.000 euros i esperem en uns 2 o 3 anys més, poder haver substituït la totalitat de les lluminàries. Però, cal fer èmfasi en un canvi cultural que hem de potenciar: de nit, no cal llegir el diari al mig del carrer. Cert és que el nivell lumínic actual és insuficient, però hem de ser conscients que no cal tanta llum. I en eixe camí hem de treballar“.
Amb aquestes actuacions, l’aposta per l’eficiència i el consum responsable es reflexa als carrers d’Algemesí.