Per menys d’1 euro, la prova pot detectar quantitats de virus extremadament xicotetes i donar resultats en 47 minuts.

LVA.-  Es tracta d’una prova simple per a Covid-19 presa per via nasal, que costa només 0’91 euros i no requereix cap equip avançat. Això és el que els investigadors del Science For Life Laboratory esperen posar en marxa en unes poques setmanes.

Es un Kit basat en RT-LAMP (Amplificació isotérmica mediada per bucle) i es alternatiu al tradicional anomenat RT-qPCR. Este métode va obtindre l’aprovació dels Centres per al Control i Prevenció de Malalties (CDC) de les ciutats xineses de Shenyang i Liaoning, i s’ha utilitzat àmpliament en diversos països. Recentment ha obtingut també la aprovació europea par a diagnosis in vitro.

Al capdavant del projecte està l’algemesinenc Vicent Pelechano García, científic de Biologia Molecular, centrat en genòmica, que va estudiar Bioquímica en la Universitat de València. Es va unir a EMBL (Alemanya) en 2009. És professor associat al institut Karolinska i des de 2016 SciLifeLab i Wallenberg Academy Fellow.

L’estudi i desenvolupament del nou kit s’ha dut a terme en els laboratoris SciLifeLab (Science for Life Laboratory), un centre nacional suec líder en el món per a la investigació a gran escala i un dels laboratoris d’investigació de biologia molecular més grans d’Europa a l’avantguarda de la innovació en investigació de ciències de la vida, biologia computacional, bioinformàtica, capacitació i serveis en biociències moleculars amb enfocament en investigació ambiental i de salut. El centre combina experiència tècnica de primera línia amb coneixements avançats de medicina traslacional i biociència molecular.

SciLifeLab és un conjunt de quatre de les institucions millor classificades a Suècia i Escandinàvia: KTH Royal Institute of Technology, Universitat d’Estocolm, Universitat de Uppsala i l’Institut Karolinska, la institució que atorga el Premi Nobel de Medicina, i d’on Pelechano és professor associat.