valencia olvidada-muse de la festaAquest Nadal viatjar en el temps és possible. L’exposició «La València oblidada» trasllada a l’espectador a la realitat diària de la capital del Túria en les dècades de 1970 i 1980 amb una selecció de 89 fotografies de Joaquín Collado.

Des del 14 de desembre fins al 19 de gener, aquesta porta al passat romandrà oberta al Museu Valencià de la Festa d’Algemesí. La mostra fotogràfica s’emmarca dins del programa d’exposicions itinerants del Museu Valencià d’Etnologia, mitjançant el qual l’entitat vol donar suport als actors culturals locals i centres docents i compartir l’art i la cultura per tot el territori valencià.

Aquest passeig per la València del passat visita diversos llocs emblemàtics de la ciutat, com són el barri xinés, el rastre i Sant Esteve. A més, l’exposició té un apartat dedicat a la vida de l’ètnia gitana per aquells temps i tanca el recorregut amb un bloc general sobre València, on es capten moments fugaços emmarcats dintre una composició impecable. Si hi ha alguna cosa que destaca en aquesta exposició és l’alta qualitat de les peces, l’enquadrament apropiat de cada instant i les persones retratades de forma directa gràcies a la confiança que el fotògraf establia amb el personatge.

Joaquín Collado va nàixer a València en 1930 i s’inicià en la fotografia de forma autodidàctica en 1965. Aquest extreballador de banca cultivava durant el seu temps lliure la seua afició de fotografiar persones, personatges i enclavaments de la ciutat. La seua mirada respecte de la vida urbana és una barreja d’immediatesa, fugacitat, cerca de l’instant òptim i enquadrament perfecte. La mostra, comissariada per Luis Carrasco Llopis, compta amb el suport d’AGFOVAL (l’Agrupación Fotográfica Valenciana) i el Círculo Collado. Sens dubte, una oportunitat perfecta per a visitar el Museu Valencià de la Festa aquest Nadal i viatjar en el temps a una València ja no tan oblidada.