Associació d’Ajuda a Persones Saharauís amb Discapacitat) fotoperiodismo valencia agencia de prensa valencia prensa valencia comunicacion periodismo marketing publicidad diseño carteleria carton pluma video corporativo agencia prensa2 moises castell carlos bueno la veu d'algemesíEls cooperants de l’ONG valenciana AAPSD (Associació d’Ajuda a Persones Saharauís amb Discapacitat)  visiten de nou els campaments de refugiats del Sahara Occidental. L’equip de treball enviat aquesta vegada l’AAPSD està format per un fisioterapeuta i dos cooperants al càrrec de la intendència del viatge, que eixiren el passat dissabte 28 d’abril des de l’aeroport de Madrid.

Aquest nou viatge de l’AASPD (el vuité des de que començaren amb el projecte de cooperació a l’octubre del 2012) és molt important, no sols per la feina que es durà a terme en el campaments, amb les famílies i els xiquets discapacitats. En aquest nou viatge l’AAPSD vol donar-li una nova perspectiva a la seua tasca solidària i es durà a terme la posada en marxa d’un equip de treball permanent format per personal saharauí que continuarà al llarg de l’any amb l’atenció de les famílies amb xiquets amb discapacitat profunda. Aquest equip de treball estarà coordinat “in situ” pel Ministeri d’Afers Socials del Frente Polisario.

El viatge d’enguany també serà molt útil per comprovar l’evolució positiva dels xiquets dels diferents campaments que ja porten 5 anys rebent el tractament dissenyat per l’equip mèdic de l’AAPSD. El tractament té dues vessants: la cadira ortopèdica d’estructuració corporal, que prevé possibles malformacions corporals, i les rutines fisioterapèutiques, que palien discapacitats psicomotrius.

A més, aquest nou viatge servirà per comprovar l’arribada del material mèdic i alimentari que l’AAPSD va enviar tant en la Caravana per la Pau del passat març. En aquesta caravavana l’AAPSD va enviar 13.000 Kg de material sanitari, higiènic i menjar imperible, com lentilles, oli, sucre o arròs.

Els cooperants tenen previst tornar el 5 de maig. Una vegada arribats a casa, els membres de l’AAPSD començaran la preparació del proper viatge, planificat per a l’octubre del 2018, amb energies renovades per l’èxit del projecte.

Qué és lONG AAPSD

L’ONG “AAPSD” (Associació d’Ajuda a  Persones Saharauís amb Discapacitat) és una associació que tracta d’ajudar a persones, majoritàriament xiquets i xiquetes, amb discapacitat profunda que viuen en els campaments de refugiats  del Tindouf. Aquesta associació es va crear a l’any 2012, i està formada majoritàriament per persones d’Algemesí, encara que també hi ha membres de València i d’altres pobles de La Ribera.

L’AAPSD actua directament en els campaments de refugiats a través d’un programa de lliurament periòdic de material destinat a millorar l’atenció domiciliària (medicines, alimentació, bolquers, etc). Tanmateix, la principal actuació és el programa de tallers de formació dirigits a personal sanitari i a familiars, impartits pels fisioterapeutes de l’associació. A més, aquest programa es complementa en la construcció de cadires adaptades a les persones amb discapacitat, segons un prototip creat pels membres de l’AAPSD. Es tracta de, mitjançant aquestes cadires, millorar substancialment el dia a dia d’aquestes persones i paliar les malformacions associades a les seues enfermetats. En les visites als campaments s’ensenya als fusters locals a construir-les amb material que tenen al seu abast en els campaments, i a les famílies, com utilitzar-les.

La trajectòria de l’associació en aquesta tasca solidària començà a l’octubre de 2012, quan es realitzà una primera visita als campaments de refugiats del Sahara Occidental, i ha continuat amb visites anuals als campaments, els anys 2013, 2014, 2015, 2016 i 2017 per atendre a les més de 100 famílies que estan incloses en el programa d’ajuda.

L’AAPSD es financia mitjançant l’apadrinament dels xiquets (8,3 € al mes) i tots els recursos que s’aconsegueixen s’inverteixen en els projectes d’ajuda.

http://www.ajudasaharauisdiscapacitats.org