Ens alegrem perquè han acceptat el “pla de tributs personalitzat” però han presentat una esmena per limitar tributs i que el pagament siga bimensual com a molt
Fa un mes M+S ALGEMESÍ presentà una proposta per tal d’elaborar una ordenança que posés en marxa el “Pla de Tributs Personalitzats” per tal que Algemesí passés a formar part del grup de municipis que donen el màxim de facilitats als contribuents a l’hora de pagar els impostos. La nostra proposta implicava sumar diferents tributs (IBI urbà, rústic, circulació, taxa fem, guals…) i permetia pagar-los mensualment o, si es preferia, bimensualment, trimestral o semestralment. Però era evident que la màxima facilitat, que seria la que interessaria a aquells contribuents que més dificultats econòmica poden tenir a l’hora de pagar l’impost, era la mensual.
Doncs precisament això no serà possible. Esquerra Unida en la Junta de Portaveus que precedí al plenari de febrer ens presentà una esmena per tal de rebaixar les facilitats que volíem que tingueren els ciutadans i impedir el pagament mensual. En eixa esmena proposa modificar la periodicitat i eliminar el pagament mensual. Donat que, fins i tot així, la possibilitat de pagar els tributs fraccionadament serà un avançament, des de M+S ALGEMESÍ acceptarem l’esmena per tal de buscar el consens i que el tema isca endavant, però no podem deixar de lamentar que precisament siga l’equip de govern qui dificulte als ciutadans el pagament dels impostos. Se suposava que havien accedit al govern per fer la vida més fàcil al ciutadà, però ara que tenen l’oportunitat de fer-se-la més fàcil, no els se l’acaben de fer del tot.
No oblidem que ajuntaments com el de l’Alcúdia permeten ja el pagament mensual dels impostos enguany. Ontinyent, per exemple, també. Si aquests ajuntaments poden oferir aquest servei als ciutadans nosaltres perquè no? Som conscients que permetre-ho implica inicialment modificar rutines de treball, una feina extra i possiblement algun tipus d’inversió en programes informàtics. Però tenim clar que si en altres municipis s’ha pogut fer ací també ho podrem fer, i més tenint uns funcionaris tan preparats com els que tenim. No permetre que el pagament siga mensual, qual la feina que s’ha de fer per permetre el pagament bimensual és la mateixa, es deu únicament i exclusivament a la falta de coratge i de visió política de l’actual equip de govern.
Més paradoxal resulta la situació quan fa menys de dos anys la pròpia EU presentà una moció que, sense entrar a detallar en realitat res, defensava el fraccionament dels tributs. Resulta un poc contradictori que ara que tenen una proposta concreta i elaborada, totalment factible perquè ja s’està aplicant en altres municipis, reculen. Novament en aquest tema podem apreciar el doble discurs que els actuals components de l’equip tenen sobre els temes. Quan parlaven com a oposició demanaven la lluna, però quan poden dur endavant el que han demanat, no governen amb valentia i reculen.
A més de no permetre el pagament mensual també demanen, cosa que també acceptarem, tot i que sense tampoc entendre massa, que el primer any sols s’aplique a l’IBI urbà i a l’impost de circulació.
Siga com siga, i en la mesura que acceptar l’esmena permetrà almenys facilitar el pagament d’impostos l’acceptarem, no sense abans lamentar que qui tenia que ser qui més treballara per facilitar la vida als ciutadans, l’equip de govern, treballe en realitat per facilitar-la el justet. Volem que el ciutadà tinga clar qui defensa la màxima facilitat possible a l’hora de pagar, que és M+S ALGEMESÍ, i que actua com un fre a tal possibilitat, que és l’equip de govern. El contribuent d’Algemesí tindrà, com demanàvem, un “Pla de Tributs Personalitzat” però aiguat per l’equip de govern.