“També demanem l’adquisició d’un 4×4 i la revisió i actualització dels plans d’emergència”.

Josep Bermúdez, portaveu de més Algemesí.- Una de les clares conclusions que podem treure del 29 d’octubre és que Algemesí no estava preparat per atendre situacions greu d’emergència, per això des de més Algemesí hem presentat una moció per a millorar la resposta municipal en casos d’emergència. Una de les coses que ens crida molt l’atenció és que l’edifici de la Policia Local es quedara en pocs minuts sense energia.

En el darrer plenari el regidor de Seguretat Ciutadana explicà com els policies atenien les cridades enllumenats per les llanternes que tenien i que s’esgotaven, perquè el sistema de generació d’emergència fallà. Altres edificis, com el propi Ajuntament, també tingueren problemes d’energia, o la Sala Rex, on es quedà atrapat l’equip de govern i on es pretenia evacuar al Raval, no tenia sistema propi de comunicació amb l’exterior. Evidentment si l’administració local no està ben preparada per atendre emergències, no les podran atendre.

És per això que en la nostra moció proposem que, almenys tres edificis municipals estiguen dotats amb una infraestructura mínima per poder funcionar com a Centre Local d’Emergències. Aquests tres edificis deuen d’estar dotats amb sistemes autònoms de generació elèctrica ubicats en zones no inundables dels edificis, revisats anualment o semestralment.

Així mateix, aquests edificis deurien de tenir sempre un equipament mínim per atendre emergències. En concret han de poder disposar d’ordinadors amb connexió tant de cable com per telefonia mòbil que permeta mantenir contacte amb l’exterior i, especialment, amb els serveis d’emergència autonòmics i estatals. Igualment tots aquests edificis se’ls hauria de dotar d’antenes de comunicació per radiofreqüència per a que en cas de caiguda de la xarxa de telefonia mòbil i fixa, puguen contactar amb els esmentat serveis.

La nostra proposta és que siguen mínim tres, entre ells obligatòriament el de la Policia Local, però l’ideal és que foren cinc o la majoria d’edificis municipal. Els altres dos -o més- caldria escollir-los d’entre l’Ajuntament, Polivalent, Sala Rex, Poliesportiu, Edifici Social del Carrascalet… Aquest últim es proposa pel fet que, al ser l’única part clarament no inundable de la població, en cas d’inutilització de la resta d’edificis, en ell es podria establir un Lloc de Comandament Avançat si en els altres no fos possible.

També cal tenir en compte que en cas d’altres catàstrofes, com per exemple terratrèmols, és convenient que els edificis amb aquesta dotació mínima estiguen dispersats pel poble, per tal de sempre poder recorre a un o altre.

Per un altra banda, i donat que hem de reposar gran part del parc mòbil, entenem que almenys un o dos vehicles a incorporar han de ser del tipus 4×4 per a poder actuar en situacions d’inundacions, vehicles que poder ser els de la policia, de la brigada de manteniment o de qualsevol altre departament.

Igualment proposem que en el termini d’un any es revisen, milloren i actualitzen els diferents plans d’emergències que tenim aprovats o en fase d’exposició pública, tant el general, com el d’inundacions, sísmic, incendis… En ells cal fer èmfasi i detallar tant com s’ha d’informar i alertar a la població,  com qui ha de fer-ho. Ahí també caldria establir clarament quina persona o persones han de ser les responsables d’estar atenent, processant i coordinant la informació que ens arriba dels serveis autonòmics o estatals d’emergència, persona o equip de persones que deurien ser les que estigueren en els edificis abans esmentats.

Per a més Algemesí, tant la falta de coordinació amb l’exterior i com el fet de no haver avisat a la població que evacuaren les plantes baixes han estat les causes per les quals es van maximitzar, i no minimitzar, les conseqüències de la riuada del 29 d’octubre.