Més Algemesí: “Promoure una ordenança abolicionista o combatre la bretxa salarial seran prioritats en matèria d’igualtat”.

Josep Bermúdez.-  Més Algemesí treballarà en la pròxima legislatura per avançar en la igualtat real de les dones de manera efectiva, i ho farem, per exemple, aprovant una ordenança integral contra la prostitució i la tracta de dones. No basta amb la modificació de l’actual ordenança de convivència que s’ha fet, cosa que està bé, sinó que cal una ordenança exclusiva i integral, ordenança que a més tinga suport amb altres accions de control de la tracta de persones que impedisca o dificulte que en falsos clubs de copes que tenim al terme s’estiga exercint la prostitució tal i com està passant. Eixa ordenança, feta seguint el model de la Generalitat, a més de sancions -sempre per als homes que paguen serveis sexuals- ha de contemplar també tota una sèrie de mesures socials en favor de les dones explotades, mesures que els permeta eixir de la situació. La portaveu del grup municipal Més Compromís, Lorena Calatayud és clara al respecte, “no podem mirar cap a altre costat i fer com si en el nostre terme no tinguérem un prostíbul on s’explota sexualment a les dones; caldrà actuar i impedir que això siga així, perquè de res valen cartellets indicant que som un poble lliure de prostitució si no es combat realment l’explotació sexual”.

El mateix farem amb el tema de la bretxa salarial existent a l’ajuntament d’Algemesí, no podem convocar actes i xerrades contra la bretxa salarial en abstracte i no fer res per a acurtar-la en la nostra pròpia institució. Continuem sense tenir un registre salarial, ni haver fet una autèntica auditoria salarial, elements obligatoris per llei. Continuem sense tindre en compte criteris d’igualtat a l’hora de modificar complements o realitzar oposicions.

La regidora Júlia Andrés resumeix la política d’igualtat dels últims anys indicant que “en Algemesí el tema de la igualtat es parla però no es practica, ni tan sols en aspectes tan bàsics com l’ús d’un llenguatge inclusiu. En 2023 es continua entrant en l’oficina virtual i es continua utilitzant un llenguatge marcat genèricament, sols pot presentar una instància l’interessat, mai una interessada. En les darreres convocatòries de personal pel tema de l’estabilització el llenguatge igualitari brilla per la seua absència”.

Un altre aspecte que anem a treballar, perquè ens sembla molt important és el de potenciar el paper de la dona en els òrgans de representació i govern d’associacions o festes. No pot ser que els principals òrgans que decideixen i regulen festes tan importants com les falles o la setmana taurina estiguen composats quasi en exclusivitat per homes i la presència de les dones siga mínima.

En les últimes legislatures hem vist com, en temes d’igualtat, l’equip de govern deia una cosa i feia altra, com celebrava el 8 de març, el dia internacional contra la bretxa salarial o el 25 de novembre, però sovint això ha quedat sols a nivell simbòlic sense plasmar-se a nivell real. Acomiadar improcedentment a una treballadora, tirar al carrer a totes les netejadores per a que les contracten després empreses privades amb menys salari, o negar persistentment i no fer res per eliminar la bretxa salarial existent en l’ajuntament han estat les accions “no igualitàries” que hem pogut contemplar. És per això que el candidat a l’alcaldia Josep Bermúdez conclou que “sols un govern encapçalat per més Algemesí és garantia de treball real i efectiu per la igualtat de les dones, més enllà de pancartes i cartells, que fan falta per a conscienciar, però que s’han de completar amb accions reals. Amb més Algemesí no s’hagueren produït eixos acomiadaments i no s’haguera augmentat la bretxa salarial de gènere”.