més Algemesí: “L’equip de govern retalla 41.500 euros de Cooperació i 10.000 euros d’Igualtat.

Josep Bermúdez, Portaveu de més Algemesí.-  En una de les primeres entrevistes concedides l’alcalde del PP va arribar a afirmar que venien a “despolititzar” la vida política, però els fets indiquen tot el contrari: estan aplicant un programa de dreta i extrema dreta de manual farcit de retallades socials.

Els pressupostos així ho demostren. Una de les decisions més cridaneres, i més indignants per a nosaltres, ha estat la brutal retallada en els diners destinats a Cooperació. Aquests pressupostos signifiquen un retrocés de deu anys, perquè cal remuntar-se a fa una dècada per a parlar d’aquesta xifra tan baixa. En 2023 la partida destinada a Cooperació ascendia a 69.000 €, però el govern de dretes l’ha deixada en 27.500 €, és a dir l’han retallada un 60!. Segons han argumentat, ho han fet perquè el projecte en Burkina Fasso de l’associació local Algemesí Solidari ja no li calien més aportacions i el nou encara no està en marxa.

Sent això cert, no és de cap manera una justificació per a reduir l’aportació en Cooperació, per què en realitat, què estan reconeixent amb eixa pseudojustificació? Estan dient clarament que els importen ben poc les persones a qui va destinada la cooperació, sinó sols quedar bé amb les associacions locals d’ací, pervertint així el sentit de la cooperació. Si es coopera és per ajudar als països més necessitats, no per penjar-se una medalla davant les ONG locals. Existeixen molts projectes en els quals col•laborar, tot i que no siguen d’associacions locals, molts projecte d’ONG de reconegut prestigi i bon fer que es poden finançar, però sembla ser que com ahí no traurien rèdit polític volen destinar els diners de cooperació a festes o a càmeres de control. Tot molt en la línia de l’ideari insolidari de la dreta més reaccionària.

De fet, i per cobrir-se les esquenes, en lloc de reactivar la participació d’Algemesí en el Fons Valencià de Solidaritat, suspesa per les aportacions al projecte local, ara han decidit donar-se de baixa en ell i així poder alliberar definitivament els diners de Cooperació.

Però no sols això, també han clavat les tisores en Igualtat. Donada que l’associació feminista L’EIXAM no és del seu gust han anul•lat la subvenció de 2.000€, que es destinaven a campanyes d’informació i conscienciació, pel simple fet que aquesta convocà en juliol una manifestació dels drets de les dones demanat el vot per als partits que no els qüestionaven. De fet, en la Comissió Informativa titllaren l’associació de ser un “partit polític”, deixant ben clar que, com si foren l’Stasi, vigilen el que fan les associacions locals i apliquen criteris polítics, i no de gestió, a l’hora d’atorgar-ne subvencions.

Novament no tenen clares les coses: les subvencions a les associacions culturals, esportives, feministes o del que siguen, s’atorguen perquè realitzen activitats per a la ciutadania, amb independència de les declaracions crítiques o polítiques que aquestes puguen fer sobre els temes que els impliquen. La qualitat democràtica del PP cada vegada s’aproxima més a zero. No contents amb això, en igualtat han retallat altres 8.000 € en estudis tècnics, que perfectament podrien haver destinat al que aconsella l’agent d’igualtat, a contractar “assistències tècniques i especialitzades que recolzen en la implementació progressiva dels pressupostos amb enfocament de gènere”. Però com a ells la igualtat, com la cooperació, tant els hi fa, no han mantés la partida per a estudis tècnics. En definitiva 10.000 € de retallades en igualtat (9%).

I això és “despolititzar” la vida local? Evidentment no, és tot el contrari, polititzar-la seguint el manual de l’extrema dreta.