Comentaris de Més Compromís a les declaracions de l’alcaldessa sobre no bonificar l’autoconsum energètic.

Més Compromís.- En el dia de hui han aparegut a la premsa unes declaracions de l’Alcaldessa d’Algemesí relatives a la proposta que ferem des de Més Compromís, de bonificació de l’IBI, a qui instal·le un sistema d’energia solar d’autoconsum. Sobre el que indica volem realitzar les següents observacions:

  1. El principal argument que dona en la comissió informativa -que era una mesura neoliberal- ha desaparegut de l’argumentari, una vegada ha sabut que la Generalitat bonificava el 40% de la inversió a particulars. És evident que l’argument era una fal·làcia i que no coneixia la política energètica del PSPV.
  2. Ara el principal argument és que la proposta és “inviable”. La proposta tal i com la presentem ens arriba dels companys d’Alzira. En Alzira sembla que és viable i el PSOE la vota a favor, també Compromís, i és una proposta que ix del PP. Aprovada per unanimitat.
  3. Si en Alzira és viable i en Algemesí no és viable serà per la mala gestió econòmica que s’està fent en Algemesí -cada vegada més endeutat- i que no es fa en Alzira. Quan en poblacions com Alzira, Xàtiva, València o Torrent, entre moltes altres és viable bonificar l’IBI en major o menor mesura i ací és un no rotund, alguna explicació deurà donar.
  4. No ens hem negat a limitar el número d’anys de bonificació. Hem proposat l’opció que més incentivaria l’ús d’instal·lacions d’autoconsum perquè el que volem és que quantes més hi hagen millor, però si s’opta per limitar en el temps la bonificació no hem dit mai que no. Qui la vulga limitar que ho propose i estem disposats a parlar-ho.
  5. Com tota eixa sèrie d’Ajuntaments i com la pròpia Generalitat, entenem que la manera més senzilla d’incentivar l’autoconsum és a través de la reducció els impostos. Eixa era la nostra proposta. Si l’alcaldessa vol fer una proposta de subvencions, que la faça, que l’estudiarem molt seriosament i no la refusarem de pla per provindre d’ella. La bonificació dels impostos es gestiona molt fàcilment. Una línia de subvencions té un cost administratiu de gestió més complex i costós i al final el resultat és el mateix.
  6. Ens reiterem en la nul·la sensibilitat ecològica de l’Alcaldessa, que sols utilitza arguments econòmics simplistes per valorar la proposta. L’exemple de que una gran indústria es bonificaria l’IBI i un particular no, resulta deplorable. Precisament les industries d’Algemesí, coma grans consumidores d’energia que són, són les que més contaminen. Que s’acollira a algun tipus de bonificació per contaminar menys seria allò lògic, i la seua inversió ens beneficiaria a tots i a totes. No entenem com des del govern de Sánchez eixa és una línia d’actuació per al Fons Europeu que anem a rebre i ací no sols no es planteja, sinó que s’ataca furibundament.
  7. Segons els seu argument deuríem retirar la bonificació del 75% de l’impost de circulació dels vehicles elèctrics, o la pròpia de l’ICIO. No té sentit incentivar energies renovables en transport però no en la vivenda.
  8. La preocupació pel veí que paga 160€ d’IBI la té ara, amb la nostra proposta, però no la va tindre en 2019 quan decidí pujar-li l’IBI de 2020 malgrat que tots li diguérem que no era el moment.
  9. Tenim clar que el refús frontal a la nostra proposta és simplement perquè és nostra, no per la proposta. El tarannà conciliador i democràtic del govern d’Alzira -on està el PSOE- fa que accepten propostes dels grups de fora del govern i ací són refusades sistemàticament.

Lorena Calatayud Ruiz, portaveu de Més Compromís