“Per a ocultar la veritat, li lleva un representant a Més Compromís a les Comissions Informatives”.

mes compromisMés Compromís.- Si l’actuació de l’Equip de Govern en el tema l’estafa hagués estat clara, i la seua responsabilitat fos zero, no hagueren dut endavant l’atac a la pluralitat i a la democràcia que van consumar en el plenari del passat dia 23 de desembre. Qui no té res que ocultar no actua així. Però sembla ser que han decidit allò de més val prevenir que curar i s’han posat la bena abans que la ferida. I per fer-ho el dia 23 l’alcaldessa i els seus acoliquets -EU i el regidor trànsfuga- perpetraren una gran barrabassada a les regles de joc democràtiques: canviar ara la composició de les Comissions Informatives.

Al principi de la legislatura el plenari acorda la composició de les Comissions Informatives. La proposta concreta sempre sorgeix de l’alcaldia i passa el vis-i-plau de Secretaria. La composició que en juny de 2019 s’acorda són les “regles del joc” per a tota la legislatura i no es poden canviar a meitat de “partida”. De fet la llei ni ho contempla. Però la nostra alcaldessa sembla que es troba per damunt de la llei i ha decidit canviar-la a meitat. I per què? Doncs perquè MÉS COMPROMÍS ha insistit en que es forme una Comissió d’Investigació sobre l’estafa. L’alcaldessa, si passava d’eixe exercici de transparència, sols hauria de no haver-la convocat i assumir les crítiques. Però no, la convocà, però la convocà per a fer creure que era transparent, no per a ser-ho. A això cal afegir que demanàrem, com és lògic en aquests casos, que no presidira ningú de l’equip de govern, i això li sentà com un tir. Com que no estava disposada a cedir la presidència decidí que eixa composició ja no li era útil als seus interessos i l’ha canviada, passant per damunt de tota consideració ètica, política i jurídica.

De manera que, tot i saber que la seua proposta no respectava el que indica la llei sobre que la composició de les Comissions ha de respectar les majories existents al plenari, ha decidit “castigar” als que demanen transparència, que és al capdavall el que fan les persones autoritàries. Per tal d’arreglar la pífia inicial que ella provocà proposant una composició de les Comissions no ajustada a la legalitat, ha decidit corregir-ho amb altra proposta que tampoc s’ajusta a eixe principi legal de respectar les majories existents al plenari però que almenys perjudica a MÉS COMPROMÍS. Com? Deixant la presència nostra en la meitat de la que tenia fins ara, amb l’excusa que estàvem sobre-representats, cosa que no era certa. El problema no era que nosaltres estiguérem realment sobrerepresentants, sinó que altres grups, com els seu, estaven infrarepresentats. Existien damunt la taula diverses propostes per a desfer l’embolic en què la seua ineptitud ens havia clavat, però ha escollit el que perjudica a MÉS COMPROMÍS i el que, sobretot, perjudica a una representativitat correcta de la voluntat popular, encara que això implique no respectar la llei.

A partir d’ara, i fins que un tribunal no diga el contrari, MÉS COMPROMÍS, que en el plenari té tres regidors tindrà un únic representant a les Comissions, mentre que aquells grups que tenen sols un regidors (Vox i el regidor no adscrit) també en tindran un. És a dir, que aquells a qui la ciutadania els va donar una menor representació, tindran la mateixa a les comissions que nosaltres, quan les urnes ens atorgaren el triple de representants. O dit d’altra manera, hi haurà grups que a la comissió estaran representants al 100% (Vox i el regidor no adscrit), altres com PSOE, PP o EU tindran una representació del 50% i a partir d’ara MÉS COMPROMÍS estarà representat sols al 33’3%. Es això lògic? No. I menys quan es dona la paradoxa que per “solucionar” el tema de la “sobre representativitat” s’ha adoptat una solució que encara sobre representa més als dos grups que ja estaven sobre representats en la proposta inicial, Vox i el regidor trànsfuga. L’excusa de corregir la “sobrereprentativitat” és sols una mentida que encobreix la voluntat de venjança cap aquells que qüestionen obertament i sense pèls en la llengua l’actual equip de govern.

A nosaltres, que l’equip de govern intente per canals legítims i legals minimitzar les crítiques de l’oposició ens sembla normal i esperable. Ara bé, que ho faça recorrent al “rodillo” de la majoria i al joc brut ens preocupa; i molt. L’excusa que l’actual Secretari no pose pegues a les seues malifetes no ens val, ja que l’anterior proposta també tingué el vistiplau del Secretari d’aleshores i ara ens eix en que no era correcta. El que aquesta maniobra deixa a les clares és que l’actual alcaldessa, i amb ella el seguici d’aduladors sense personalitat que l’acompanyen, s’ha llevat ja definitivament la carasseta de demòcrata i tolerant que durant tants anys tenia posada. Una persona amb uns mínims valors democràtics no canvia les regles a meitat de partida quan veu que va a perdre, i això ni més ni menys és el que ha fet per tal de tapar les seus vergonyes. Recordem que MÉS COMPROMÍS sempre ha deixat ben clar que els autèntics responsables de l’estafa són els lladres que actuaren, però això no implica la clara responsabilitat “in vigilando” que tenia l’alcaldessa com a regidora d’Hisenda per no posar els suficients mecanismes de contenció, responsabilitat que cal ocultar fins i tot recorrent a maniobres brutes i il·legals com aquesta.

Això era el que calia discutir en la Comissió d’Investigació, i això és el que ella s’ha assegurat que no eixira a la llum amb aquesta jugada fosca. No cal dir que MÉS COMPROMÍS acudirà als tribunals, tant a la via contenciós-administratiu com a la penal si fos el cas, per revertir aquest acord que l’equip de govern ha pres sabent que no respectava la llei ni l’esperit de la democràcia, i amb l’única intenció de perjudicar els que demanen la transparència. El tema no s’acaba ací, sinó que comença ara, perquè si hi ha una cosa que no estem disposats a consentir no és ja que ens lleven un representant a les Comissions, sinó que algú acabe amb la pluralitat i la representativitat que és el moll de l’os de la vida democràtica.