La nova fase de la reforma del Parc Salvador Castell ja està executant-se amb l’objectiu de redistribuir millor l’espai i dotar-lo de més vegetació.

LVA.-  La remodelació del Parc Salvador Castell d’Algemesí, un dels projectes que més expectatives ha despertat en la ciutadania, va camí a esdevindre una realitat. Parlem d’una IV Fase que engloba el tram que va des del carrer Sant Josep de Calassanç fins a la plaça d’Argentina i que permetrà finalitzar la remodelació i adequació de la pràctica totalitat del parc. La inversió ha estat finançada amb una subvenció de 797.484 € de la Conselleria d’Habitatge i de la Diputació.

El principal objectiu d’aquestes actuacions és el de convertir el parc en un lloc menys urbanitzat i més natural, motiu pel qual s’incorporarà més vegetació i espais que possibiliten l’acollida d’un ampli ventall d’activitats, amb diferents materials i elements depenent de la necessitat, així com una millor connexió amb el paisatge. La proposta havia de conjugar la voluntat d’espais lliures naturalitzats com a primera premissa de projecte amb la necessitat de sols pavimentats per als comerços d’hostaleria, el muntatge de les casetes de la Setmana de Bous i les instal•lacions de la Fira de Sant Onofre.

Es per això que, tal com pot llegir-se en la memòria del projecte, la redacció d’aquest ha estat debatuda amb veïns i usuaris del parc en reunions amb tècnics i regidors/es, així com amb els responsables de les activitats extraordinàries que allí tenen lloc per aconseguir donar resposta a les necessitats de cada usuari i millorar la convivència entre els esdeveniments i el parc.

L’espai central que configura l’ordenació es realitzarà amb terres i gespa i la col•locació d’una basseta per tal de créixer en zona verda i aportar la vessant més natural demandada per la ciutadania. En la part més llunyana a les vivendes es deixarà l’espai per als actes festius, que estaran separats mitjançant una barrera de vegetació. A més, es donarà continuïtat al carril bici que vorejarà el parc per a evitar interferències amb els vianants.

Actualment les actuacions es troben centrades en la demolició del paviment per a la seua posterior substitució així com el condicionament del terreny i el talat d’arbratge en mal estat. La regidora de Parcs i Jardins, Palma Egido, ha explicat que alguns exemplars “han hagut de ser arrancats perquè estaven malalts i es podia produir un accident a causa de la caiguda de branques, com ja va ocórrer durant l’últim temporal.” Així, l’edil ha assegurat que «el projecte inclou la plantació de 16 nous, entre xiprers, plataners i ciques que dotaran al parc d’un entorn més verd per als veïns i veïnes.”

El regidor d’Urbanisme, Edgar Bresó, ha destacat la necessitat d’aquesta obra “per l’estat deteriorat i perillós del paviment” així com pel seu important rol en “la millora del benestar de la ciutadania donat que permetrà reduir el soroll als habitatges del parc així com fer possible que els vianants creuen tota la superfície sense interferències amb els esdeveniments que es puguen produir al parc.”