TOTS ELS GRUPS POLÍTICS DONÀREM SUPORT AL MANIFEST DE L’ASSOCIACIÓ DE JURISTES VALENCIANS PER TAL QUE ES RETIRAREN UNS RECURSOS QUE SÓN UN ATAC AL POBLE VALENCIÀ.

Al plenari d’anit tots els grups decidírem adherir-nos al manifest promogut per l’Associació de Juristes Valencians (AJV) en defensa del Dret Civil Valencià, però hui mateix s’han vist acomplits els pitjor mal averanys sobre el tema. Segons s’ha donat a conéixer hui, el Tribunal Constitucional anul·larà la Llei de Règim Econòmic Matrimonial Valencià a causa del recurs presentat pel govern del President Zapatero.

M+S ALGEMESÍ fou la proposant de la moció en defensa del Dret Civil Valencià, moció que es decidí passara a ser institucional i per tant oficial de l’Ajuntament. Una vegada més volem agrair a tots els partits al consistori que en temes tan importants no mostrem fissures. El que hem de lamentar és el recurrent tracte que se’ns dispensa als valencians des de Madrid.

El govern de l’Estat és al·lèrgic a la diversitat, i ho és governe qui governe. No deixa de ser paradoxal que una llei sobre el règim matrimonial -més moderna i progressista que la llei comuna de l’Estat- impulsada per un govern autonòmic popular siga estat tombada per un recurs d’un govern suposadament progressista. El PSOE és sobretot una partit que, per molt que diga, entén el fet espanyol com un fet uniformador. El seu recurs demostra que per a ser espanyol ens hem de sotmetre al dret comú castellà. No volen que els valencians decidim quin dret volem. El PSOE té clar que se’ns ha d’imposar des de Madrid. Els valencians ens havíem atorgat una legislació matrimonial que, remuntant-se al Dret Foral abolit en 1707, restablia  el règim de separació de béns  com al règim habitual. Aquesta fórmula rescatada del Dret Civil Valencià –i ja aplicada en altres territoris històrics- és la que ara deroguen pel simple fet que no és la que estableix el Codi Civil espanyol basat en el dret castellà. A diferència d’altres territoris històrics, els valencians no tenim dret a decidir eixes coses. O dit d’altra manera, Madrid ens obliga, per la seua visió reduccionista, a formar part del Països Castellans a nivell jurídic.

Aquesta no és una qüestió menor. Ara, de cop i volta, totes les parelles d’Algemesí casades a partir de 2008 deixaran de tenir separació de béns, que és millor en cas de separació i divorci o d’entrar en concurs d’acreedors, devent passant pel notari si volen mantenir aquest règim matrimonial.

Des de M+S ALGEMESÍ lamentem que una vegada més el govern estatal ataque qualsevol intent dels valencians d’exercir el nostre autogovern. En 1707 ens llevaren les nostres Corts i els nostres Furs “por justo derecho de conquista”. En 2016 ho fan suposadament en nom d’una Constitució que no fa més que justificar i perpetuar eixe centenari intent d’eliminar qualsevol particularitat del poble valencià. No content amb infrafinançar-nos, des del govern de Madrid ara es dediquen a atacar qualsevol tipus de restauració del Dret Civil Valencià. No oblidem que els valencians vivírem més de 400 anys sota el dret dels nostres Furs. El tribunal Constitucional es comporta com un autèntic tribunal botifler obcecat en impedir que es veja o plasme qualsevol idiosincràsia cultural, jurídica o política que no siga la dels vencedors de 1707. El Decreto de Nueva Planta ens obligava a oblidar-nos del Dret Civil Valencià i a governar-nos pel dret castellà. Hui en dia, i sota l’escut d’una Constitució que és hereva d’aquella concepció supremacista, és el Tribunal Constitucional qui torna a sepultar el nostre Dret Civil. Com indicava l’Associació de Juristes Valencians, aquest pronunciament del Constitucional i aquesta pèrdua d’autogovern és equivalent al Decreto de Nueva Planta.

Lamentem molt que Espanya i el seu Govern, una vegada més, reprimisquen la singularitat del poble valencià. Sols ens consola saber que almenys a Algemesí la defensa dels nostres Furs i la nostra peculiaritat com a poble ha comptat amb el suport de tots els partits polítics, sense distinció d’ideologia. En eixe camí estem avançant molt. El nostre poble i el nostre País algun dia impedirà que altres decidisquen per ell i serà ell qui decidisca el seu futur.

Font: M+S Algemesí