ESSENT LA PORTA DE LA PLAÇA EL PUNT MÉS SENSIBLE ÉS IMPERDONABLE QUE LA «POLICIA NACIONAL» -UIP- NO ESTIGUERA DE MANERA PREVENTIVA I SOLS HI HAGUERA 2 POLICIES LOCALS
En relació als desagradables incidents ocorreguts els passat dia 24 al carrer Muntanya davant la porta d’entrada a la plaça, tant el Subdelegat del Govern com la senyora Alcaldessa haurien d’explicar clarament com és possible que essent previsible una acció d’aquest tipus la prevenció brillara per la seua absència.
És incomprensible que no existira un dispositiu de control i detecció, com sí s’ha fet altres anys, en els diferents accessos a la plaça per tal d’evitar que els activistes arribaren a una zona tan sensible com és el carrer Muntanya. La prevenció hauria de ser la màxima que guie aquest tipus de planificació. Però encara és més incompressible que no estigueren present policies estatals per establir un cordó de seguretat que separara als dos grups. Concentrar tots els efectius de les Unitats d’Intervenció Policial en la manifestació i no destinar la meitat dels efectius a aquesta funció és imperdonable. Amb 24 membres de la UIP presents a Algemesí hi havia suficient per totes dues coses.
La seguretat ciutadana en aquest tipus de manifestacions no és una competència que recaiga sobre la policia local, la qual sols té una tasca d’ajuda i auxili de la policia estatal. La funció de l’Alcaldessa, la màxima responsable per llei de la policia local, i del Subdelegat del Govern no conclou una vegada feta la foto de la Junta de Seguretat Local. La imatge que es projectà d’Algemesí per la poca implicació dels responsables polítics, responsables d’evitar aquestes situacions,  és nefasta. Que tot el món veja que són un grup de veïns enfurismats d’Algemesí els que fan la funció d’antiavalots a cop de peu i empentes és inacceptable. Que una sentada d’aquest tipus era previsible tenien que haver-ho sabut, i de segur que alguna informació tindrien, que per això estan els serveis d’informació. S’ha posat en perill la integritat física dels dos policies locals habitualment assignats a eixa zona, la de les persones que protestaven i la dels ciutadans que estaven de festa. Afortunadament no passà res, però els incidents podrien haver derivat en agressions físiques i enfrontaments, ja que com es pot apreciar al vídeo, transcorren més de 5 minuts sense que els policies obtinguen cap tipus de reforç o ajuda. El que les imatges mostren és molt greu i no es pot passar per alt.
Si la llei no permet aquest tipus d’acció de protesta prop de la plaça ni permet protestes no comunicades és la policia nacional qui ha de resoldre el tema, no els veïns. No estem al salvatge oest. Si a més teníem al poble 4 unitats de les UIP amb 24 membres entrenats en aquest tipus de situacions que el tema comencés i acabés així no té explicació.
Des de M+S ALGEMESÍ respectem el dret dels que denuncien el maltracte animal a manifestar-se, però també considerem necessari el respectar les lleis que ho regulen i imprescindible evitar aquestes situacions de tensió que mai se sap com acaben. Som conscients, a més, que la majoria de veïns que gaudeixen d’aquests dies de festa, molestos i tots per aquestes protestes no autoritzades, no aproven les maneres i formes d’una minoria exaltada que consideren que poden prendre’s la justícia per la seua mà. Respondre d’aquesta manera a aquest tipus d’actuacions, en aquest cas pacífica però no autoritzada, no fa cap bé ni a la imatge del poble, ni molt menys a la festa, ja que serveix de reclam per a altres anys.
La nostra alcaldessa ha estat més pendent de assegurar la pervivència dels bous al carrer i del bou embolat que d’exercir la funció que la llei li encomana de responsable última de la policia local i de la seguretat del seus ciutadans. Per culpa de la seua inoperància i de l’erràtica política de seguretat ciutadana que ha imposat s’ha tornat a donar, conforme passava en temps del PP, una imatge deplorable del nostre poble. És evident que les coses no s’han fet bé.
Defensem el dret del regidor de seguretat ciutadana a participar en la manifestació convocada. Ara, si hagués fet bé el treball previ de coordinació i prevenció podria haver anat a la manifestació, i podria haver evitat o minimitzat el que ha passat. No obstant això considerem que ell no és el darrer responsable sinó que és la persona que ha delegat eixa competència en ell i la que ha reestructurat el funcionament de la policia, l’Alcaldessa. Per això anem a sol·licitar que se’ns facilite tant el pla de seguretat establert per eixe dia com demanar veure els informes que d’ofici la policia local haurà fet sobre aquest incident per tal de revisar allò que no ha funcionat i evitar que es repetisca l’any vinent.
Font: Més algemesí