L’abstenció pactada amb el pp, que va dir que per a res eren els seus pressupostos, permet aprovar uns pressupostos que la majoria de regidors no consideren adequats.
Finalment ahir per la nit no hi hagueren sorpreses i el pacte de PSOE i EU amb el PP per tal que s’abstingueren ha permès l’aprovació dels pressupostos. Dels vint-i-un regidors presents els pressupostos sols contaren amb el suport dels 9 regidors de l’equip de govern, o el que és el mateix 12 regidors consideraren, en diferent grau, que aquests no eren els pressupostos ni els executors que necessita Algemesí. Són, en definitiva, uns pressupostos febles, donat que són els pressupostos que neixen amb el menor suport de la història recent.
M+S ALGEMESÍ presentà una esmena a la totalitat per tal de pal·liar, en la mesura del possible, les deficiències existents, i ho va fer tenint present les expectatives i propostes de la resta de grups. Donat el pacte previ entre PSOE, EU i PP l’esmena no prosperà. El que a MÉS ALGEMESÍ li cridà l’atenció d’aquest pacte és la poca fe i esperança que manifestà el PP de que finalment les seues propostes es feren realitat més enllà d’una línia en un paper, ja que digué que estaria vigilant. Com nosaltres ja hem passat per eixa situació teníem clar què votar.
Perquè ha estat eixa falta d’esperança, o més bé, l’experiència d’aquest any perdut en l’execució d’uns pressupostos que l’any passat sí comptaren amb el vot afirmatiu de la majoria del plenari, allò que finalment ha dut a M+S ALGEMESÍ, tal i com ja anunciàrem, a no votar favorablement els pressupostos. El vot negatiu es deu no tant al desacord de en què gastar uns centenar de milers d’euros, que també, com al fet que els pressuposts -i els compromisos- d’enguany s’han convertit en paper mullat. I això va ser el que explicàrem al plenari, que tan important com quadrar els números era assegurar-nos que les partides s’executaven. El que marca la diferència entre el nostre plantejament de l’any passat i el d’enguany és haver descobert que l’actual equip és incapaç de mantenir la paraula donada, ni tan sols la paraula donada fa un mes. L’exhaustiu recorregut sobre els incompliments del PSOE, i el haver destacat la manca de responsabilitat d’EU al no allibera al seu cap de llista, molestà a l’equip de govern que ens acusà de crispar, de no col·laborar i de posar pals a les rodes. Sembla ser que parlar amb fets i xifres en la mà ara se’n diu «crispar» i sembla ser que malgrat ser el propi equip de govern qui deixa d’executar i complir els compromisos, d’això també som nosaltres els responsables. No sabem què esperaven de nosaltres després d’haver passat tot aquest any de nosaltres. Resulta incomprensible que l’any passat a l’equip de govern no li molestara tenir 8 vots en contra del seu pressupost i ara li moleste tenir-ne la meitat. L’equip de govern dedicà més temps a atacar a M+S ALGEMESÍ que a defensar la bondat dels seus pressupostos. S’identificaren tant amb el PP que ni el criticaren, i això que no els votaren els pressupostos a favor.
Ahir quedà doncs clara la nova reconfiguració, al menys temporal, del panorama polític d’Algemesí. Ahir es contraposaren dues formes d’entendre la política, la d’aquells que no valoren els compromisos adquirits amb la ciutadania i que aproven un pressupost poc valents que igual ni són capaços de realitzar, i la d’aquells que, com M+S ALGEMESÍ, consideren que el polític està per executar allò que ha promés en un plenari a la ciutadania. Ahir en definitiva es va veure el que es podia intuir des del primer dia, que l’actual equip de govern no era canvi sinó recanvi.
Es presenta un 2017 incert i interessant, amb un equip de govern que ha aprovat un pressupost que la majoria de la càmera no volia i que no té un suport clar de cap grup per a tirar endavant les seues iniciatives.