Conselleria estudia incloure a Algemesí en la llista de 27 municipis on es baixaria la ràtio. Aquesta decisió benficiaria tant a l’alumnat de la pública com la concertada.
Divendres ens vam assabentat per la premsa que hi ha 27 municipis on, pel descens de la natalitat i per a evitar la supressió d’aules d’infantil de 3 anys, Conselleria baixarà la ràtio de 25 alumnes a 23, mesura que evidentment no sols evita l’eliminació de llocs de treball, sinó que és un avanç cap a la millora en la qualitat educativa. M+S ALGEMESÍ fa totalment seues les declaracions de la Conselleria de Vicent Marzà sobre que l’objectiu que es marquen és el «foment d’una escola de qualitat amb menys alumnes per aula i més professorat«. Volem que a Algemesí això es faça realitat.
I en el nostre cas això no és impossible, sinó que està mol prop d’aconseguir-se perquè com la premsa indica la Conselleria està estudiant fer-ho per a altres sis municipis més, entre els quals es troba Algemesí. Per raons de natalitat el número d’alumnes d’Algemesí que al curs que ve passarà al segon cicle d’educació infantil és el més baix dels darrers anys, la qual cosa pot implicar el tancament d’unitats de 3 anys, tancament que es podria produir tant en aules d’educació pública com de concertada. En Algemesí pot posar-se en perill una o més unitat d’educació infantil.
Conselleria ofereix a les poblacions on aquest problema està donant-se la solució de rebaixar la ràtio de 25 a 23 alumnes, la qual cosa implicaria no sols poder conservar totes les unitat de 3 anys que tenim ara a Algemesí, sinó sobretot, i per això ho sol·licitem, millorar en l’atenció educativa. És evident que 23 alumnes sempre estan millor atesos per un mestre o mestra que 25, I 22 millor que 23. Si Conselleria suma Algemesí a eixos 27 pobles, tal i com el representant de l’STEPV Pere Calpe ha sol·licitat, tot l’alumnat de 3 anys es veuria beneficiat amb independència que vagen a centres públics o concertats. I a més, seria un benefici que tindrien durant tota la seua vida educativa, ja que eixa ràtio es mantindria en els cursos posteriors. Però a eixes consideracions cal afegir que en el cas d’Algemesí, on existeix un problema de «segregació escolar» que fins i tot està ara estudiant el Síndic de Greuges, aquesta mesura serviria també com a primer pas per a començar a resoldre el problema.
Aquest tema, que va eixir en el Consell Escolar Municipal del passat dimecres, lamentablement no va poder ser votat ni acordat per no formar part de l’ordre del dia oficial i hi haure centres no presents. Però per a M+S ALGEMESÍ és una mesura important que no pot esperar un any i que deuria aplicar-se al curs que ve, ja que transformaria positivament el panorama educatiu d’Algemesí. És un tema que no perjudica a cap escola -cap centre perdria unitats- i que per contra beneficia a tot l’alumnat de tres anys.
És per això que des de M+S ALGEMESÍ demanem a la Conselleria d’Educació, que és qui té la competència i la màxima responsabilitat en aquesta àrea, que tinga present la singularitat i idiosincràsia d’Algemesí incloent-hi al nostre poble entre els municipis on es baixarà la ràtio. Estem segurs que molts municipis i centres valencians que no apareixen entre els 27 seleccionats voldrien gaudir d’aquesta mesura.
I estem igualment segurs que cap centre educatiu ni públic ni concertat estarà en contra de donar una millor atenció al seu alumnat. Defensar el contrari seria incomprensible i injustificable. Davant aquesta mesura objectiva tan beneficiosa, ningú va a defensar atendre pitjor a l’alumnat quan el pot atendre millor.
Font: Més Algemesí