Agraïm l’actitud proactiva d’esquerra unida però queda clar que el psoe mentia quan deia que teníem la porta oberta. no ens ha fet arribar cap proposta escrita.
Des de finals de febrer, i a petició d’ESQUERRA UNIDA, M+S ALGEMESÍ mantingué contactes discrets amb aquest grup municipal per tal de fer possible la consolidació d’una majoria forta progressista que assegurara un govern estable i sòlid en l’ajuntament d’Algemesi.
Tots dos grups van coincidir en la necessitat de reconfigurar l’equip de govern municipal amb la participació dels tres partits que havien facilitat l’alcaldia a Marta Trenzano, assumint que tal reconfiguració implicava canvis en la composició del govern, en els regidors alliberats i en la forma de coordinar-se i funcionar.
M+S ALGEMESÍ acudí amb voluntat negociadora a totes les reunions a que se’ns va convocar, reunions que inicialment eren amb EU. A finals de març els dos grups coincidíem en que calia passar a un altra fase i realitzar una reunió els tres partits polítics. Inicialment aquesta reunió fou prevista per abans de Setmana Santa però no es produí perquè el grup socialista no mostrà interés per reunir-se i no varen atendre les peticions verbals de reunió dels seus socis de govern. Finalment aquesta reunió es produí exactament fa un mes, el dia 2 de maig, acordant-se que la pròxima reunió seria el 9 de maig. En ella els regidors socialistes ens informarien dels acords de la seua assemblea del dia anterior. Dissortadament tal reunió va ser anul·lada per part socialista com a reacció a la publicació eixe mateix dia de la notícia de les negociacions. Des de llavors no ens han convocat a cap reunió ni ens han fet cap proposta.
Un mes després de la primera reunió és evident la nul·la voluntat socialista i de la seua alcaldessa d’assegurar la governabilitat i l’estabilitat del govern. Nosaltres sempre hem estat a favor d’un govern estable i de majories i per això en dues ocasions presentàrem als altres dos partits una proposta escrita i concreta d’organització, que en tant que proposta, era un punt de partida i no cap línia roja.
I això també era el que ara demanàvem. No demanàvem altra cosa que ens aclariren i concretaren la seua proposta de govern fort. Perquè al capdavall no érem nosaltres qui demanàvem formar part de l’equip de govern. I no ho fèiem perquè la nostra experiència és que, tot i no formar part seua, aconseguim la realització de moltes de les nostres propostes i aconseguim també frenar altres que no estem d’acord, tal i com ha passat amb el plec del fem. Però malgrat la nostra predisposició activa ens hem trobat amb que el grup socialista, i la seua alcaldessa la primera, no ha priortizat l’estabilitat i enfortiment del govern. Tres setmanes després d’anul·lar ells la reunió per una simple rabieta infantil no han estat per a tornar-nos a convocar. Han estat tan ocupats en contubernis interns del partit que s’han oblidat de prioritzar la governabilitat municipal que per a ells és secundària.
Nosaltres sols podem que agrair l’interés que han mostrat els regidors d’EU per configurar un govern fort i l’actitud de diàleg i preocupació per la governabilitat municipal que ens han demostrat en aquests darrers mesos, i lamentar profundament que el PSOE haja deixat passar, una vegada més, aquesta oportunitat d’enfortir un govern feble i sense rumb. Després que en dues ocasions nosaltres haguérem posat negre sobre blanc una proposta, ara els pertocava a ells establir el marc de negociació. Però no ho han fet. Queda clar que quan els regidors socialistes parlaven de tendir la mà i de que la porta estava oberta era pur teatre. Si això hagués estat així ens hagueren fet arribar una proposta sobre el model organitzatiu, sobre la gestió de les discrepàncies en temes puntuals, sobre el repartiment d’àrees de gestió i tipus de coordinació interna, sobre la inversió del romanent, projectes a prioritzar, política salarial d’alliberats, política de seguretat ciutadana…
Eixa proposta no ens arribà i evidentment mai ens arribarà pel simple fet que no ens volen treballant al seu costat. Sols ens volen callats i submisos. Tal actitud no sols demostra la falta d’interés en un govern, fort, sinó la falta de tacte i d’altura de mires. La ciutadania ha de saber que si Algemesí no té un govern fort no és ni per culpa de M+S ALGEMESÍ ni d’EU sinó sols perquè el PSOE ha passat olímpicament del tema.