Els tres vehicles seran sols a gasolina. Es dificulta així el compliment del pacte de les alcaldies, i queda patent l’escasa sensibilitat ambiental del govern. Amb híbrids haguérem deixat de consumir 14.000 litres de combustible.

El 22 de febrer M+S ALGEMESÍ ja advertia que el plec de lloguer dels nous vehicles per a la policia feia quasi impossible complir el manament clar de desembre de 2016 que per unanimitat havia donat el plenari a l’equip de govern: “Que a partir de l’aprovació d’aquesta moció tots els automòbils -i assimilats-, furgonetes, motocicletes i ciclomotors siguen vehicles elèctrics o, en el seu defecte, almenys híbrids”.

El regidor de Seguretat, que fins i tot votà a favor aquesta moció nostra, ha demostrat el poc respecte que té a les decisions democràtiques del plenari i la concepció d’exercici del poder que té. Exercir el poder per a ell és fer el que li vinga en gana, tot i que siga passant per damunt del que indica el plenari. Sense cap tipus de sensibilitat ecològica, i anant en contra del Pacte de les Alcaldies que també fou aprovat per unanimitat, va treure a concurs el lloguer de tres vehicles per a la policia local que sols contemplava la possibilitat de llogar vehicles de gasolina o elèctrics. Però la doble possibilitat de gasolina o elèctric no era real, era pura façana, donat el preu que establia el plec, i el fet que no es puntuara realment que fos elèctric. Es tractava simplement de aparentar el que no s’és.

El plec contemplava que foren uns 60.000 km anuals els que recorreguen cadascú dels tres vehicles. La diferència a nivell de CO2 entre que el vehicle siga gasolina o híbrid és substancial. Front als 117 gr/km de CO2 que emeten els vehicles llogats, un Ford C-Max 1.0 Ecoboost- un híbrid equivalent emet uns 80 gr/km, i anant principalment per ciutat, com és el cas, menys. Aquests 37 gr/km de diferència implicarien que d’haver adquirit vehicles híbrids l’ajuntament d’Algemesí hagués deixat d’emetre en quatre any més de 25 tones de CO2 a l’atmosfera. I és que d’haver-se optat per vehicles híbrids s’hagueren deixat de consumir uns 14.000 litres de gasolina durant eixos quatre anys. Però això a la regidoria de Seguretat sembla que li dona absolutament igual i ha optat per l’eixida fàcil. Tot i que la regidoria està en mans d’EUPV la manera de plantejar i resoldre el problema ha estat més bé de dreta rància: s’ha optat per primar l’estalvi econòmic -fals en realitat- front a la sostenibilitat. No cal dir que tot i que el lloguer de vehicles híbrids puga ser un poc més car, l’estalvi de combustible al llarg dels quatre anys de segur que haguera compensat eixe preu inicial més alt.

En febrer demanàrem la suspensió del plec per tal de rectificar-lo i caminar en la direcció que marca tant el Pacte de les Alcaldies, com els compromisos adquirits amb la ciutadania. Però aquest equip de govern en aquest tema, com en altres, ha passat simplement de tot i ha tirat el plec endavant. La “medalla de l’ecologisme” ja se l’havien posat votant una moció que no pensaven complir, i una vegada posada els ha important ben poc contribuir a la sostenibilitat del medi ambient. Des de M+S ALGEMESÍ lamentem profundament el mal exemple que s’ha donat a la ciutadania dient una cosa i fent altra. Hem intentat de totes totes que no es consumara aquesta agressió mediambiental innecessària però no ha estat possible.