secretari autonòmic de cultura mes algemesi la veu d'algemesiConfirmat: la deixadesa del regidor de cultura, que no ha fet ús dels 190.000€ del pressupostos per a rehabilitar el «jaume i», impossibilita demanar les ajudes de conselleria.
El divendres passat la regidora Lorena Calatayud i el portaveu de M+S ALGEMESÍ Josep Bermúdez s’entrevistaren amb el Secretari Autonòmic de Cultura Albert Girona. L’objectiu d’aquesta entrevista era conéixer en profunditat i de primera mà les possibles ajudes i línies directrius en matèria de cultura i esports que ofereix la Conselleria, i veure com aprofitar-les per a les necessitats d’Algemesí.
Per part dels representants de M+S ALGEMESÍ s’informà al Secretari Autonòmic de quines eren les necessitats en matèria de cultura i esports així com de les possibles solucions i actuacions que des del grup municipal es veien factibles. Primerament es demanà a la Conselleria la possibilitat d’implicar-se més en la Festa d’Algemesí,  a l’igual que s’implicava en el Misteri d’Elx. Girona explica als representants de M+S ALGEMESÍ que en el cas d’Elx la implicació econòmica es devia a que la Conselleria formava part tant del Patronat del Misteri com del Palmeral. En el cas d’Algemesí es podria estudiar una implicació semblant, sempre que aquesta fora una petició que partís del propi Patronat. Des de M+S ALGEMESÍ es va indicar que s’estudiaria en profunditat el tema per veure si era possible i escaient treballar en aquesta direcció.
Es va parlar també de buscar sinèrgies amb la Generalitat pel que fa a la Trobada de Muixerangues d’Algemesí, coincidint en que la millor manera de fer-ho seria a través de Culturarts, raó per la qual en pròximament traslladarem aquesta petició al seu responsable, el qual l’any passat ja hi assistí a la Trobada. Semblantment s’informà també al Secretari Autonòmic de Cultura que en 2018 Algemesí seria seu de l’Assemblea General dels Patrimonis Immaterials de la UNESCO i que per a fer front a tan gran esdeveniment caldria la implicació de la Conselleria i de la Diputació. El Secretari Autonòmic considerà molt positiu que Algemesí fóra eixos dies el centre mundial dels Patrimonis Immaterials, manifestant que la Conselleria, a través dels seus programes econòmics per a l’organització d’aquest tipus d’esdeveniments, no fallarà a Algemesí
Pel que fa a les qüestions d’infraestructura s’abordà la possibilitat de demanar ajuda per a la compra del trinquet, possibilitat que quedàrem en plantejar al Director General d’Esports. Però sobretot estudiàrem, les diferents alternatives per a la rehabilitació del teatre Jaume I. Girona va ser clar en aquest sentit i va dir que això passava per que el propi ajuntament destinara partides en els pressupostos municipals per aquestes qüestions i després demanara, amb un bon projecte, ajudes a la Conselleria. Pel que fa al Jaume I caldria acollir-se a les ajudes per a infraestructures i equipaments culturals al qual es destinaran el proper any quasi 1’7 milions d’euros.
Des de M+S ALGEMESÍ volem agrair al Secretari Autonòmic Albert Girona l’interés que ha mostrat pels temes plantejats, però no podem més que reconéixer que hem eixit de l’entrevista amb un sabor agredolç, no pel seu acolliment, sinó perquè la manca d’iniciativa de l’equip de govern està dificultant la vinguda d’aquest tipus d’ajuda. La nostra alcaldia ha estat una de les poques no ha anat a la Secretaria Autonòmica a plantejar les necessitats d’Algemesí. A més a més, la manca d’iniciativa de la regidoria de Cultura i Esports està esdevenint un fre al progrés cultural i esportiu d’Algemesí, ja que no està fent ús dels diners consignats a la seues partides.
Algemesí necessita urgentment la rehabilitació del teatre Jaume I. Ha estat per la tenacitat i la insistència de M+S ALGEMESÍ que als pressuposts hi havien reservats 190.000€ per a la primera fase de la rehabilitació del teatre. Tal i com ens corroborà el Secretari Autonòmic, si amb aquests diners s’hagués, almenys, elaborat un projecte de rehabilitació, Algemesí podria haver optat a les subvencions que atorga la Conselleria per a l’equipament cultural. Però això no ha passat i des de la regidoria de Cultura no s’ha tingut cap interés en rehabilitar el teatre i s’ha deixat «morir» eixa partida de 190.000€. Això és una greu irresponsabilitat donat que, eixe edifici, no compleix ja les mínimes condicions per estar obert al públic: la instal·lació elèctrica està obsoleta, té greus barreres d’accessibilitat, els seients estan fets malbé… Però sobretot no té una llicència d’activitat actualitzada. I malgrat tot s’utilitza, en poques ocasions, però s’utilitza, i a més, amb públic menut.
No entenem doncs com des de l’equip de govern es deixen escapar aquestes oportunitats, com no s’ha impulsat cap projecte i com no es va a parlar amb els responsables de la Conselleria per a buscar finançament extra. Per això no entenem com l’equip de govern, malgrat necessitar ajuda en aquestes qüestions, ha vetat de manera clara i pública el nostre oferiment per a reconfigurar un nou govern
Font: Més Algemesí