Com passà en 2016, a falta de 3 mesos moltes partides no tenen compromisos d’execució. dels pressupostos participatius de 2015 i 2016 no hi ha executat ni un 5%.
Hui hem demanat que se’ns fera arribar el que tècnicament s’anomena un “Estat d’execució dels pressupostos”, un document comptable on s’indica, partida per partida, quina s’ha executat ja i pagat les factures, quines partides gastades però per pagar, quines despeses estan ja adjudicades però encara no s’han fet, Aquestes últimes són les que demostren que, tot i no estar encara executat el projecte o obra, almenys el contracte està adjudicat i signat a algú.
Doncs bé, com ja passà en 2016 hem descobert que per a l’equip de govern un pressupost és simplement un tràmit més que han de fer per a no quedar mal, però que després passen d’executar-lo. És a dir que és paper mullat. En 2016 els donàrem un vot de confiança aprovant conjuntament un pressupostos que després no executaren. En 2017 està passant el mateix. Enganyaren al PP per a que s’abstingueren els pressupostos però després han passat de treballar pel poble i fer-los reals.
No sols han enganyat a M+S ALGEMESÍ o al PP, sinó a la pròpia ciutadania Crida l’atenció que de quatre projectes aprovats en les dues convocatòries de pressupostos participatius no estiga executat cap. La caòtica planificació dels pressupostos participatius fa que arriben propostes immadures i que després no es poden executar. El tema dels accessos als col·legis Ribalta i Cervantes no es pot executar perquè tècnicament no es pot fer fins que la Conselleria no faça una rodona (35.000€). I fa 2 anys que es comprometeren. La biblioteca del Raval tampoc han començat a executar-la. Dos anys després ahí tenim 290.000€ aturats. Ara, un any després s’han reunit amb comerciants i empresaris per a veure què fan amb 100.000€ del Pla de dinamització econòmica del que sols han executat 10.000€.
Però el més cridaner de tot és que una cosa com és executar un pla d’eliminació de barreres arquitectòniques, el principal projecte acordat en octubre de 2016 i que comptava amb 120.000€ està pràcticament per executar ja que sols s’ha executat a dia 10 d’octubre 15.500€. Si no s’han fet és perquè els polítics no estan sobre el tema. En definitiva, de més de 550.000€ vinculats als pressupostos participatius no han executat ni 50.000€ dos anys després.
No és l’únic desinterès polític que es veu reflectit en l’estat d’execució. Els números deixen clar que tenim un equip de govern que no es lleva la pasta de les mans. Més de dos anys després d’aprovar una moció per a fer un monument a les víctimes de l’accident d’Eivissa els 40.000€ de la partida -fa poc habilitada- estan encara per executar. La redacció d’un pla d’Avingudes, obligatori per llei, tampoc està adjudicada, en tot l’any no han tingut temps (7.000€). La pavimentació de l’avinguda de Carlet (32.000€), que tant han insistit ells, per adjudicar, així com 91.000€ per a inversió en vies públiques, també sense tocar. La col·locació de panell informatius (18.000€) per adjudicar. Una furgoneta que sembla urgia (15.000€) encara sense comprar. La restauració d’àrees fluvials tampoc adjudicada (10.000€). La inversió en enlluernat públic, malgrat que la meitat de fanals ja quasi no fan ni llum, encara té més de meitat per gastar (55.000€). Obres com el pavelló poliesportiu pendent de fa tres anys encara estan sense finançament suficient, 1’1 milions ahí aturats. Han decidit “congelar” 250.000€ d’una subvenció de la Generalitat per a urbanitzar els terrenys d’ampliació del cementeri, terrenys que encara no tenim. Projectes arquitectònics com la rehabilitació del minitrinquet, o el camp de gespa estan per impulsar.
A falta de dos mesos i mig sense comptar el pavelló, tenim, tirant molt per baix, més d’un milió d’euros sense executar i tot per la inacció i la falta de planificació i lideratge de l’equip de govern. Sembla que sols treballen a partir d’octubre. L’any passat ja ens demostraren com són capaços de fer un esprint final en el mes de desembre adjudicant a corre-cuita gran part de les obres, moltes d’elles l’últim dia de l’any. Si per a l’equip de govern els pressupostos no són un document vinculant ni per a ells mateixos, és impossible que el poble vaja bé. I si no l’han executat no és per cap impediment nostre.