L’equip de govern i M+S Algemesí acordaren l’any passat reivindicar els valors democràtics de la II república i per això hui s’ha penjat una bandera de la segona república en homenatge als primers regidors democràtics.
M+S ALGEMESÍ manifesta el seu acord i suport a la decisió conjunta presa amb l’equip de govern de penjar la bandera constitucional en temps de la II República com a homenatge als primers ajuntaments i regidors democràtics que tingué Algemesí. Recordem que en maig de 2016 ja els tres partits aprovaren una moció en aquest sentit i fins i tot acordaren que s’instaurarà un monòlit en homenatge a aquest període democràtic d’Algemesí.
Front a les prohibicions i amenaces de la Delegació del Govern, d’un Bovern presumptament democràtic, nosaltres apostem per recordar que avui fa 86 anys que a eixe mateix edifici es constituïa el primer ajuntament democràtic d’Algemesí. Resulta cridaner i significatiu que no haja estat la pròpia Delegació del Govern quin no haja organitzat aquest tipus de commemoració. Com és possible que una delegació d’un govern democràtic no commemore el primer govern democràtic?
Recordar que aquesta ensenya no s’ha penjat al costat de les ensenyes oficials per tal de no confondre a la ciutadania ni donar missatges contradictoris. Recordar també que és pràctica habitual municipal penjar al balcó banderes o pancartes commemoratives de diferents efemèrides. Fa poc es penjava la bandera del poble gitano i abans s’han penjat pancartes sobre el 8 de març, contra la violència de gènere, l’ensenya arc iris del moviment LGTB+… En aquest ambient de normalitat s’ha penjat també aquesta ensenya històrica, sense altra pretensió.
El que sí que ens sembla preocupant i volem ací denunciar públicament és el pensament intolerant del PP d’Algemesí que textualment afirma, en relació a aquesta bandera que és «Sin duda una provocación más que solo busca confrontar a los ciudadanos y una falta de respeto más a todos los vecinos que participan en la semana Santa.» Els hereus sociològics del franquisme continuen utilitzant els mateixos arguments que en el 39 vinculant República a anticlericalisme i antireligiositat. Eixa bandera no és cap atac al sentiment religiós de ningú i no és cap falta de respecte a la Setmana Santa. Ser republicà i religiós no és incompatible. És patètic que el representants d’un partit que intentaren per damunt de tot que el genocida Franco continués essent alcalde honorífic d’Algemesí intenten ara donar lliçons de democràcia. Recordar-los també que eixa bandera no és una bandera anticonstitucional,
A Algemesí no s’ha fet cap il·legalitat. No existeix normativa explícita que prohibisca exhibir banderes o pancartes en els edificis públics quan no es fan servir com a banderes oficials. La zona de banderes i el balcó en el nostre cas són diferents i per tant no hi ha confusió possible. A més a més Delegació no ha indicat cap article concret de cap llei que impedisca exhibir aquest tipus de símbols. No oblidem que les sentències que enumera són sols aplicables al cas del qual parlen. No existeix cap desobediència, simplement un criteri interpretatiu diferent.
Per tot això volem mostra públicament la nostra conformitat i adhesió en que almenys una vegada a l’any, el 14 d’abril, l’actual ajuntament democràtic reta homenatge als primer demòcrates municipals exhibint la que aleshores fou la seua bandera, la primera bandera democràtica que ha tingut l’Estat Espanyol.. Aquesta és una més de les maneres de donar compliment al que s’aprovà democràticament en plenari.
Pel que fa al PP d’Algemesí recordar-los que durant gran part de la II República tant a Algemesí com a l’Estat governaren partits centristes i de dretes. La República no fou un patrimoni exclusiu de l’esquerra. EL PP d’Algemesí faria bé de sentir-se també identificat amb la dreta republicana d’aleshores i reivindicar la República com a patrimoni de tots. Deuria ja de deixar d’assumir les tesis franquistes en que es troba instal·lat i evolucionar cap a una reivindicació en positiu dels primers ajuntaments democràtics.
Font: Més Algemesí