La primera proposta dels pressupostos participatius veu reduida, sense cap explicació, la seua partida, la qual cosa és una burla a la ciutadania.
El dimarts l’alcaldessa envià a la resta de partits els seus pressupostos, uns pressupostos que guardaven una sorpresa inesperada i negativa. Com ha passat en altres ocasions la Sra. alcaldessa es desdiu d’una decisió de fa menys de tres setmanes, i el que és pitjor, ho fa imposant la seua voluntat a la voluntat expressada per la ciutadania. El passat dia 30 d’octubre l’ajuntament emetia un comunicat, al voltant dels resultats dels pressupostos participatius indicant que «La comissió reguladora dels pressupostos participatius i l’equip de govern han decidit obrir una partida de 150.000 euros en els pressupostos de 2017 per a dur a terme aquesta millorar de les voreres«. Doncs sembla que a la primera regidora l’importa ben poc el que haja escollit la ciutadania i el que haja dit l’esmentada comissió reguladora, perquè la partida de 150.000€ s’ha convertit en en 120.000€ per gràcia «alcaldil». A més a més, amb aquesta decisió la seua voluntat sembla que s’imposa també a la de tota la Junta de Govern que en setembre decidí que es destinaren 200.000€ a executar les inversions que sorgiren dels pressupostos participatius. Els pressupostos que ha enviat sols contemplen 170.000€ per a les inversions dels pressupostos participatius i no 200.000€ com s’acordà.
Tant l’any passat com enguany M+S ALGEMESÍ fou molt crítica amb la forma en que s’havia desenvolupat el procés, però fórem molt respectuós amb el resultat. De fet l’any passat, front a les dues partidas que l’equip de govern incorporà -i que no estan encara executades- nosaltres incorporàrem un total de cinc propostes, és a dir tres més. I ho férem perquè amb independència que el procés siga manifestament millorable, una vegada que ha parlat la ciutadania se li ha de fer cas. El que no és acceptable és burlar-se de la ciutadania com ha fet la nostra alcaldessa amb aquests pressupostos.
Perquè si a la ciutadania se li ha dit que s’anava a destinar 200.000€ cal destinar 200.000€. Si a la ciutadania se li ha dit que d’eixos diners 150.000€ es destinaran a les obres d’accessibilitat de voreres, cal destinar 150.000€ i no 120.000€. I la màxima i darrera responsable d’això és l’alcaldessa que ha faltat a la seua paraula, que és el pitjor que pot fer la màxima autoritat municipal. I a més quan res, en aquestes tres setmanes explica tal canvi de criteri.
Si la inexecució del pressupost d’enguany és un motiu que justifica, més que de sobra, la configuració d’eixe nou equip de govern, aquest tipus de decisions absolutament arbitràries i incomprensible ratifiquen tal necessitat. Al nostre parer, la presència de M+S ALGEMESÍ en un nou govern serviria de contrapés per a evitar aquestes decisions que, en última instància, sols poden servir per a que la ciutadania es desenganye d’aquest govern del «recanvi». Pensem que si els partits de l’equip de govern no hagueren vetat la nostra presència en un nou govern, pensem que si ens haguérem posat tots junts a treballar en eixa nova manera de configurar la dinàmica de treball i d’estructurar el funcionament de l’ajuntament, aquestes «pífies» no s’hagueren donat. Som conscients que el vet a M+S ALGEMESÍ no ha estat unànime dintre de l’equip de govern i que hi ha gent que veu amb bons ulls eixa reconfiguració. Encara s’està a temps de configurar el govern i els pressupostos que Algemesí necessita.
L’alternativa a eixa reconfiguració i eixos pressupostos no és altra que un govern feble i erràtic en les seues decisions, tal i com hem vist. Però si eixe és el camí que ells han escollit no podem més que respectar-lo i fer la nostra feina. Per això a partir de la setmana que ve esbossarem quines són les línies directrius de la nostra proposta de pressupostos que estem elaborant. La primera directriu és aquesta: respectar el compromís amb la ciutadania -tot i no ser nostre- i retornar eixos 30.000€ a la partida d’accessibilitat de les voreres. Almenys a la nostra esmena a la totalitat que presentarem eixa partida tindrà els 150.000€ compromesos per ella. La paraula donada als ciutadans, tot i que no siga la nostra, és, per a nosaltres, sagrada. Dissortadament per a la sra alcaldessa no.
Font: Més Algemesí