Sabien no sols que no estàvem d’acord, sinó que calia consensuar tant pressupostos com garantir l’execució posant damunt la taula un nou model organitzatiu.
El passat plenari es va debatre i votar el projecte de pressupostos per a 2018, pressupostos que no eixiren endavant perquè PSOE-EU no saberen fer bé la feina. Presentaren uns pressuposts fluixos i incoherents que, per exemple, contemplaven partides per places de funcionaris inexistents o augments de complements específics que tampoc existien en plantilla.
Eren uns pressupostos, a més, que baixaven els diners de promoció econòmica, que no destinaven suficients a la construcció del pavelló esportiu, ni a nínxols, que no contemplaven una partida per si cal complementar la nova urbanització del cementeri… Eixos no són els pressupostos que necessita Algemesí, són pressupostos manifestament millorables. El PSOE menteix hui descaradament quan afirma en un comunicat que eren uns pressupostos amb els quals estàvem d’acord. No ho estàvem d’acord I eixes discrepàncies nostres -junt amb altres disfuncions que comunicàrem i sí contemplaren- les sabien perfectament perquè les havíem dit tant en la reunió de presentació del projecte com en la Comissió Informativa.
Però sabien, a més, que l’aprovació no depenia sols d’acordar un números, sinó d’assegurar-nos que s’executaven. Estem esperant que el govern pose damunt la taula un nou model d’organització municipal que siga beneficiós per a Algemesí, no com l’anterior. Però l’orgull els pot i es neguen. Prefereixen no tenir un equip de gestió municipal a tenir-lo que acordar amb la resta de grups.
La prepotència els pot fins a l’extrem d’afirmar en el plenari una de les coses més antidemocràtiques que hem escoltat mai: que els partits que no formem el govern “no som ningú per a jutjar al govern”. Resulta difícil entendre’s amb qui diu això, amb qui intimida dient que actuarà contra el patrimoni de qui no vota el mateix.
M+S ALGEMESÍ sempre ha actuat i votat en funció dels interessos del que era millor per Algemesí i donada l’experiència dels dos anys anteriors aprovar els pressupostos era, i és, convidar-los a “gitar-se a dormir” com han fet fins ara. Resulta curiós que un PSOE que no estant al govern sempre ha votat que no als pressupostos ara ens critique a nosaltres per fer el mateix i no se n’adone que som els únics que hem votat sí a uns pressupostos no formant part del govern.
Evidentment Algemesí comptarà en 2018 amb uns pressupostos que seran els de 2017 prorrogats, la qual cosa implica que caldrà acordar ple a ple les modificacions. Tot i ser administrativament més tediós això permetrà vigilar el nivell d’execució del que s’aprova, que és on està el problema. El ciutadà no notarà que els són pressupostos prorrogats, sinó que notarà que s’executa el que s’acorda.
Si s’ha arribat a aquesta situació és perquè l’equip de govern no ha sabut fer bé la seua feina en els dos darrers anys i ha perdut inicialment la nostra confiança, i posteriorment la del PP. Nosaltres hem votat el mateix que votàrem l’any passat el que passa és que els contactes que després de la Comissió mantingué el PSOE mantingué amb el PP han fracassat. Amb nosaltres no volgut ell contactar.
Els principals responsables de conduir la qüestió a bon port és el govern, però sembla que no volen. Ahir el portaveu de M+S ALGEMESÍ insistí en que sempre s’està a temps de negociar no sols els pressupostos sinó tot el context d’execució i compliment. Nosaltres deixàrem una porta oberta, porta que comunicats com el de hui del PSOE vol tancar. Sols podem reiterar que, com no podia ser d’altra manera, pel bé d’Algemesí la mantindrem sempre oberta. Ningú els reclama que es rendisquen, sols que treballen, i treballen bé.