No podem continuar finançant sous de regidors d’un govern que considera que els 115 punts no els obliga a res. Continuen tenint les seues regidories i ara cobraran per assistència. No es desestabilitza el govern sinó que s’obre una nova etapa. 
Dugem més d’un any intentant evitar que arribara aquest moment però finalment no ha estat possible. Mirant el tema amb perspectiva es pot veure com l’alcaldessa d’Algemesí i el seu govern han anat paulatinament perdent els suport d’aquells que he col·laborat amb ella i els seu govern. El problema és que l’actual primera regidora és incapaç de generar consensos i mantenir-los al llarg del temps. Nosaltres li donàrem suport per accedir a l’alcaldia i suport per aprovar els pressupostos de 2016 i el romanent. Però paulatinament ens adonàrem que l’estratègia de l’equip de govern es prometre coses perquè sap que no les va a complir. Així, gran part del pressupost de 2016 no es va executar i les inversions del romanent tampoc. Això va fer que en 2017 canviara d’estratègia i pactara els pressupostos amb el PP. Però el modus operandi ha estat el mateix. El PP ahir també va dir que se sentia enganyat per la inexecució dels punts que incorporaren. La credibilitat d’aquest govern és, si no nul·la, molt baixa.
El problema, però, no ha estat la no execució dels pressupostos sinó que no compleixen el pactat. La setmana passada en la Comissió de Benestar la regidora ara desalliberada, davant una proposta que relativa a un punt de les 115 propostes, ens digué clarament que les 115 propostes no els obligaven a res, que això no era més que un pacte d’investidura però no un pacte de govern al no estar en el govern. Ens ho deia una persona que cobrava de l’erari públic gràcies a l’aprovació dels 115 punts que permeté al seu partit tenir l’alcaldia. Els altres regidors del govern allí present no desmentiren açò. Durant una setmana hem esperat algun tipus de rectificació ja que l’equip de govern i l’alcaldessa eren coneixedors de la situació. No s’ha produït.
Aquesta setmana els membres de M+S ALGEMESÍ conformats per militants independents, d’ERPV i de COMPROMÍS, es reuniren per debatre si eliminar aquests alliberaments, decisió que es va prendre, després de 2 hores de debat i reflexió sense cap vot en contra. De 25 militants presents en el moment de la votació (0.30 hores de dimecres) 22 votaren a favor i 3 s’abstingueren. La coordinadora i la militància aprovarem tal decisió però sempre que, com és lògic, se’l donara l’oportunitat d’esmenar el malentés. Acordàrem informar-los de la decisió presa, decisió que s’executaria si no hi havia algun tipus de ratificació activa dels 115 punts.
Després d’aquesta decisió el nostre portaveu es reuní dimecres a les 15:30 amb l’alcaldessa i el cap de llista d’EU per comunicar-los això. Sols els va demanar que eixe dimecres o dijous per la vesprada l’equip de govern enviara una nota de premsa on ratificara la vigència dels 115 punts. La resposta més de 24 hores abans del plenari fou «ens ho pensarem«.
Després d’estar esperant eixe gest no tinguérem més remei que passar per despatx extraordinari el punt la proposta de llevar els alliberaments. El PP estava advertit no per cap pacte, sinó perquè era actor necessari. Allò cridaner no fou que votàrem conjuntament sinó que malgrat que el regidor Asensio García d’EU plantejà fer un recés, l’alcaldessa es negà. L’alcaldessa sabia el que anava a passar i per dues ocasions no ho evità. Ella sabrà el perquè.
La decisió que es prengué ahir no desestabilitza, per se, el funcionament de l’equip de govern, ja que eixos regidors continuen tenint eixes competències i cobraran les indemnitzacions per assistència, com la resta. Entenem que aquest no és un plat de bon gust per a ningú, i menys per als regidors afectats, però en tot cas si desestabilitza alguna cosa són les seues previsions de futur i els seus ingressos. Però el nostre portaveu ja va informar allí que aquesta decisió no era cap punt i final a res, sinó un punt i a part. Ara s’obri la possibilitat tant sol·licitada per EU, d’alliberar amb eixos diners al seu cap de llista, possibilitat que sempre ha estat damunt la taula.
No oblidem que estem ací perquè mal acaba el que mal comença. Si s’ha arribat a aquest punt és per les pròpies decisions inicials del bipartit que van ser el que establiren la massa salarial de l’equip, el límit de retribucions i els mecanismes de coordinació que han resultat clarament dolents. Donat el moment no seria elegant detallar les deficients gestions i resultats del regidors directament afectat -això ja ho farà el PP si vol- però el que resulta evident és que conforme s’estava governant no es pot governar. Comprometre’s amb la policia a aprovar una pujada de preu de les hores extres -tema també debatut ahir- quan estan prometent una cosa que no depén d’ells -que estan en minoria-, quan és il·legal, quan no hi ha consignació clara, i quan desestabilitza les relacions laborals, és un bon exemple del tipus de política amb el qual volem acabar. Les coses s’han de fer d’altra manera.
Si hem donat aquest dolorós i desagradable pas és per veure si a partir d’ara aquest equip, ja sense credibilitat, aquest equip que ha incomplit els pactes a que ha arribat amb la resta de forces rectifica el rumb. A grans mals, gran remeis. Ara cal que repensen moltes coses i en el camí ens trobarem. Si volen.
Font: Més Algemesí