LLEI D'ADMINISTRACIÓ ELECTRÒNICADes de febrer de 2016 tenia que funcionar la nova oficina virtual però fa quasi un any que no es pot presentar ni una instància telemàticament. Ara crear un canal pseudoficial de tèlegram per a autobombo sí que ho han sabut fer.
En matèria d’administració electrònica i transparència aquest equip de govern representa, dissortament i molt al nostre pesar, una clara involució en relació a la situació anterior. En lloc de caminar a una relació amb el ciutadà a través de l’administració electrònica hem caminat al revés. Fins el mes de novembre de encara es podien presentar instàncies a través de l’oficina virtual. A partir d’eixe mes, i és quasi ja un any, ha estat impossible fer-ho. Cap instància electrònica s’ha registrat en els últims mesos, segons ens indicaren recentment.
El desinterés per facilitar la vida als ciutadans és total. L’ajuntament aprovà en el mes de febrer una modificació merament tècnica en l’ordenança reguladora de l’administració electrònica per tal de canviar l’adreça de la seua electrònica. L’ordenança s’ha canviat, però la seu electrònica continua sense funcionar. L’anterior equip de govern contractà a una empresa especialista en administració electrònica per tal de posar en funcionament una nova seu electrònica. En febrer de 2015 es va signar un contracte per valor de 185.000€ per a posar-la en funcionament en menys d’un any, però no s’ha posat en funcionament. M+S ALGEMESÍ s’ha queixat en múltiples ocasions, tant en plenari com en comissions, pel no funcionament de la seu. Les excuses que s’han donat són diverses, entre elles que estava fent-se la traducció.
El ben cert és que el diumenge entrà en vigor la nova llei 39/2015 sobre procediment administratiu que en el seu article 13 indica que tot ciutadà té dret  «A comunicar-se amb les administracions públiques a través d’un punt d’accés general electrònic de l’Administració«. Eixe dret, que tampoc és nou, sinó que ara es reforça, està sent conculcat per l’actual equip de govern que sembla que està ahí per fer la vida més difícil al ciutadà. Aquesta seu electrònica deuria haver estat en funcionament ja a principis de 2016, som conscients que l’empresa ha fet la seua part de la feina, però desconeixem per què l’ajuntament no ha fet la seua. Evidentment és deu a una falta d’interés dels polítics implicats en el tema. No deixa de ser paradoxal que l’ajuntament d’Alzira presidit per Diego Gómez no deixe de rebre premis pel bon funcionament de l’administració electrònica entre ells el «NovaGob Excelencia 2016» on competia amb altres projectes internacionals i que a cinc quilometres de distància un ciutadà d’Algemesí no puga ni presentar una instància. Resulta vergonyós.
Hem pagat per ara més de  100.000€ dels 185.000€ que tenim que pagar per a que res funcione. No han posat en funcionament no sols el Punt d’Accés Electrònic que indica la llei, sinó que tampoc existeix, de cara al ciutadà un arxiu electrònic amb els seus expedients. A partir d’ara -i així hem pogut comprovar-ho en la seua de l’administració central- tot ciutadà d’Algemesí deuria poder consultar, no sols els expedients que tinga oberts -encara que els haja presentat en via presencial- sinó també aquells conclosos. Així, hui mateix hem pogut comprovar com accedit amb un certificat digital a administracion.gob.es hom pot consultar els expedients administratius, per exemple, dels títols educatius -batxillerat, llicenciat, doctorat-.
Mentre l’equip de govern no es preocupa de rentabilitzar la inversió de 185.000€ que es va fer en el seu moment el que s’ha preocupat és novament de l’autobombo. Ara han obert un canal suposadament «oficial» de comunicació a través de l’aplicació telegram que han tingut la gosadia de titular-lo «Alcaldia Algemesí», un canal per a «informar sense agobiar» i en el que s’utilitza l’escut municipal. No és l’alcaldia qui ha d’obrir un canal sinó en tot cas l’ajuntament com ha institució i ha d’obrir-lo per a enviar informació sobre activitats, normativa, adjudicacions, ofertes… Tal canal deuria estar gestionat per l’empresa de comunicació. Però no és així. S’ha obert per a major glòria de l’equip de govern. Les notícies que s’han enviat són les entrades que la Sra Alcaldessa ha penjat a la seua pàgina de facebook com a personatge públic -sobre la reforma del pati d’una escola o sobre el carril bici-, notícies com hem dit d’autobombo però que no apareixen com a tal en el perfil de facebook de la institució. Una vegada més es confon al ciutadà intentant col·lar com a informació institucional simple autopropaganda de l’equip de govern. Eixe canal no està gestionat per l’empresa que duu les xarxes socials -que són uns professionals que saben què s’ha de posar i què no- sinó per la pròpia alcaldessa o algú molt afí per tal de fer-se propaganda, la qual cosa no és acceptable.
Font: Més Algemesí