L’ajuntament d’Algemesí no ha fomentat la inscripció dels estrangers en el cens electoral i això debilita la democràcia.

Lorena Calatayud.- Fins al grup Municipal de MÉS COMPROMÍS, així com també fins a MÉS ALGEMESÍ, han arribat queixes de persones estrangeres empadronades a Algemesí per no trobar en la web municipal, ni a les xarxes, cap referència o explicació sobre el procés per a inscriure’s en el cens electoral municipal. A diferència d’altres ajuntaments governants per COMPROMÍS, com és l’ajuntament d’Alzira, que sí que ho explica a la seua web, en el cas d’Algemesí, no hi ha cap tipus d’informació.

“La democràcia es basa en la participació -explica Lorena Calatayud- si un té un esperit autènticament democràtic, la fomentaràs i això passa per explicar als votants potencials què han de fer per votar, i això en Algemesí no s’ha fet, per tant la conclusió es clara EU i PSOE practiquen una democràcia de baixa qualitat.”

En les properes eleccions del 28 de maig els ciutadans i ciutadanes de la Unió Europea empadronats en Algemesí, així com els d’altres 13 nacionalitats també empadronats -i que complisquen certs requisit- poden demanar ser inscrits en el cens per a poder votar en les eleccions municipals. Si viuen a Algemesí i paguen els impostos a Algemesí tenen dret a decidir el futur del seu poble. Molts ajuntament han fet campanyes i han facilitat la seua inscripció en el cens, i de fet pensàvem que això ho havia explicat l’administració municipal, perquè és la seua obligació. Però el ben cert és que ni en la pàgina web, ni en les xarxes socials hem vist cap anunci al respecte.

És per això que, ahir mateix, posàrem en circulació dues targetes informatives en les xarxes socials i a través de whatsapp per tal d’informar-los sobre el procés a seguir. En el cas de qui tinga ciutadania de la Unió Europea el termina acaba el 30 de gener, però en el cas de residents de països de fora de la Unió Europea i amb acord de reciprocitat (entre els quals estan, per exemple els del Regne Unit, Bolívia, Equador o Perú) el termini acaba el dia 15 de gener per al tràmit en Internet, i el divendres 13 si no poden per Internet i han de fer el tràmit en les oficines municipals. És imperdonable, i deixa en molt mal lloc a l’equip de govern que, estan obert el període des de l’1 de desembre no hagen tingut temps per a complir amb la seua obligació.

Sobre aquest aspecte, el candidat a l’Alcaldia per part de MÉS ALGEMESÍ Josep Bermúdez ironitza al respecte dient: “realment no se’ls ha de tindre en compte aquest oblit, és normal, ja que si vegem les xarxes socials oficials tindrem clar que els regidors i regidores de l’equip de govern estan tan ocupats fent-se fotos d’autobombo amb projectes d’última hora i buits, que és normal que no tinguen temps per a preocupar-se per fonamentar la democràcia.”

Tot i que més tard del que ens hagués agradat, amb aquetes dues targetes informatives, hem intentat solucionar mínimament aquesta desconsideració cap a eixos algemesinencs i algemesinenques d’adopció que tenen dret a que ningú decidisca per ells i elles.