naranjasM+S Algemesí ha presentat una moció per a que el plenari demane al ministeri la seua activació. Donem total suport a la manifestació del dia 14 convicada a Algemesí sota el lema «Ja no podem aguantar més».

Que el camp a la Ribera està a la vora de l’abisme no és cap secret, ni és tampoc una situació nova. Evidentment que és una situació que ve de llarg i que té múltiples causes tampoc és cap secret. Però encara és menys que l’actual acord de liberalització de lliure comerç entre la UE i el països del sud d’Africa ha posat al camp valencià en l’UVI. I pel que fa Algemesí i altres pobles de la contornada no sols està en l’UVI sinó a punt de faltar després de la pedregada del dia 1 de juliol i els aiguats de meitat de novembre.

La situació és tan greu que els llauradors d’Algemesí han convocat a Algemesí una manifestació per al dia 14 de desembre sota el lema “Ja no podem aguantar més”. Els convocants el Fòrum de productor agrícoles d’Algemesí ens han demanat a tots els partits que donem suport a la manifestació. M+S ALGEMESÍ, com no podia ser d’altra manera, dona suport a aquest crit d’auxili que demanen els propietaris i propietàries de terres d’Algemesí i els treballadors i treballadores del món agrícola. Volem doncs, en primer lloc, fer públic el nostre suport a aquesta acció i als punts que reclamen.

Però no sols volem quedar-nos en el plànol testimonial, sinó que volem arrimar el muscle i fer la tasca que ens pertoca. Per això hem presentat una moció a plenari per a que aquest s’adrece al Ministeri d’Agricultura demanant l’activació de la clàusula de salvaguarda contemplada en l’acord amb els països de l’Àfrica Meridional. Aquesta clàusula preveu aturar les importacions quan un producte importat cause “pertorbacions en un sector de l’economia que produeix productes similars o… quan causen problemes socials considerables o dificultats que puguen implicar una greu deterioració de la situació econòmica”. Evidentment és el nostre cas.

Amb aquesta moció volem també deixar en evidència que lamentablement el camp valencià fou moneda de canvi en les negociacions amb el Sud d’Àfrica a canvi de permetre l’entrada en eixa regió del món d’altres productes europeus. El pitjor de tot és que la primera que sacrificà el camp valencià, quan era qui tenia que defendre’l, va ser l’aleshores ministra d’agricultura del PP. Però no sols això, el eurodiputats del PP presents votaren a favor. El PSOE tampoc va defensar el camps valencià i va deixar fer, donat que els seus eurodiputats es van abstenir. Una pedregada no es pot evitar però un acord que danya els interessos dels valencians sí.

Sabem per les contestacions al senador de COMPROMÍS Carles Mulet, que el ministre socialista d’Agricultura no està per la tasca perquè segons ell “ens obri altres mercats”. A l’igual que la seua predecessora popular li importa ben poc el futur del camp valencià, és a dir el futur d’Algemesí, però des del consistori això no ho podem consentir. Amb independència de les sigles ens que ens hagem presentat, tots els regidors i regidores hem de fer força per canviar eixa voluntat i aconseguir que el Ministeri d’Agricultura sol·licite l’aplicació de la clàusula de salvaguarda de l’acord amb Sud-Àfrica pel que fa al tema dels cítrics. Esperem que aquesta moció, i així ho proposarem en la Comissió Informativa, siga considerada institucional i siga aprovada per unanimitat. Els nostres llauradors difícilment entendrien que no fora així.

Més Algemesí