Porta gran per a Nek Romero, que va signar una vesprada molt completa en la jonegada en honor a la Mare de Déu dels Desemparats el 13 de maig de València.

 Carlos Bueno.-  Un dissabte de maig a València, sense ambient taurí a la ciutat. Jonegada en la plaça de bous, i gent en les esteses, més de la que en principi podia presumir-se. Els bous interessen, és indiscutible, i a més Nek Romero ha alçat gran expectació en la seua terra, resulta evident. Al voltant de 5.000 espectadors van passar per taquilles per a veure-li fer el seu quart paseíllo amb picadors, el segon en la capital del Túria després de l’impacte que va causar en la passada fira de Falles, quan va perdre una rotunda porta gran per culpa de l’espasa. No va succeir esta vegada. Va haver estocada i va haver èxit. Però el més important va ser que no va defraudar a ningú i la gent seguirà il·lusionada amb ell.

Amb un manoll de compassades i sentides veròniques va saludar Nek al primer del seu lot. Muleta en mà va haver de jugar la carta del valor per a aguantar impàvid les contínues mirades que li tirava l’animal, per a cenyir-se les seues envestides, per a tirar d’ell obligant-lo a seguir la franel·la encara que fora mig viatge i per a quedar-se atornillat a l’arena cada vegada que el de Guadaira se li parava desafiador. No va poder haver lligam, però sí l’emoció de l’entrega, l’exposició i la veritat. Va matar al segon envit i va perdre l’opció de premi.

Després d’un terç de vares més espectacular que bo, el d’Algemesí va iniciar el seu quefer directament al natural, citant des del centre de l’anell. Tenia mobilitat el jònec, i Nek la va aprofitar primer pel pitó esquerre i després en redó. Van sonar els olés rotunds després de cada pase autoritari, per baix, allargant els viatges. Després de decaure la intensitat en una tanda en la mà dreta, la va tornar a pujar amb l’esquerra. A continuació va efectuar la sort suprema en els mitjos de la plaça amb total rectitud, a matar o morir, i l’estoc va quedar a dalt, rebentant literalment al seu antagonista. Entrega absoluta i emoció desbordant. La plaça es va tenyir de blanc i les dos orelles van ser innegables.

Fitxa del festeig:

València, 13 de maig de 2023. Jonegada en honor a la Mare de Déu dels Desemparats. Mitja plaça. Vedells de Guadaira (1r, 2n, 3r, 4t deslluïts, 5é bo, 6é encastat, premiat amb la volta al rogle)

Sergio Rodríguez: volta al rogle després de petició i silenci després d’avís.

Manuel Caballero: silenci després d’avís i orella.

Nek Romero: silenci després d’avís i dos orelles.