El final de l’Estat d’Alarma ens ha portat a una situació que res té a vore amb la normalitat d’abans. Ciutadans i comerços ens hem d’adaptar a normes sanitàries que en molts casos són molestes però que sens dubte s’han plantejat per a evitar nous contagis. En la següent entrevista, la directora d’un Institut, la responsable d’un centre d’estètica i propietàries de botigues de moda ens expliquen com han viscut este procés i què creuen que succeirà d’ara en avant.

lorena breto centro j2 moises castell agencia prensa2Lorena Bretó, tècnic depilació làser CentroJ2

Què ha suposat per al negoci estar tres mesos tancats?

Tancar un negoci sempre comporta falta d’ingressos i per tant perdudes, però en el nostre cas hem minimitzat les despeses i podem dir que hem resistit. En este temps hem posat en pràctica la forma de pensar en positiu. La nostra principal tasca sempre ha segut el tracte excel·lent, i per això hem posat en marxa un protocol d’entrada, estància i eixida dels nostres clients per a que se senten totalment protegits d’este mal que segueix al carrer.

Cóm ha segut la reobertura?

Tot el nostre equip és increïble. Treballem tots en pensament i energia positiva, i quan va aplegar el dia de reobrir ho vàrem fer en la convicció de que els nostres clients estarien ahí, en nosaltres i puc assegurar que així ha sigut. Agraïm molt la seua confiança en nosaltres i volem transmetre’ls que ací, en CentroJ2, mai hem escatimat en l’higiene de les nostres instal·lacions, sobretot en cabina, ja abans abans del Covid19, i ara encara més perquè invertim tot el necessari per a que el nostre centre siga com és, COVIFREE.

Si no hi ha retrocés, creu que a partir d’ara el seu negoci treballarà amb la normalitat d’abans?

CentroJ2 ha tingut molt bon acolliment des del dia que obrirem per primera volta. Algemesí ja ens coneix i anem creixent gràcies a estos magnífics clients que ens promocionen boca a boca. Estic convençuda que no solament el nostre centre, si no tots o la gran majoria de negocis d’Algemesí van a eixir avant perquè la seua gent afavoreix al comerç local.

carmen tienda de ropa moises castell agencia prensa2Carmen Naval, propietaria de Carmen Tienda de Ropa

¿Qué ha supuesto para el negocio estar tres meses cerrados?

Durante este tiempo hemos tenido un cóctel de sentimientos: miedo, preocupación, incertidumbre… También es cierto, buscándole el lado bueno, que esto nos ha servido para reinventarnos e intentar estar más cerca de nuestras clientas, que afortunadamente han estado ahí para apoyarnos. No ha sido una buena temporada porque no se ha podido vender y las pérdidas han sido significativas. Pero seguimos y seguiremos con una sonrisa a pesar de las dificultades encontradas.

¿Cómo ha sido la reapertura?

Ha sido extraña, lo nunca vivido, pero gracias y mil gracias por toda la gente que ha entrado a comprar, porque nos han demostrado fidelidad, empatía y cariño, mucho cariño. Las medidas de prevención en la reapertura no nos han supuesto un problema puesto que nos podían más las ganas de abrir. Las hemos adquirido y puesto en marcha con rigurosa precisión, desinfectando, poniendo las prendas de ropa en cuarentena, etc… para proporcionar la máxima seguridad a todas y cada una de las personas que entran en nuestro comercio.

En lo referente a las rebajas, he optado por no ponerlas en todas las prendas por el momento, porque la ropa no se ha visto en la calle, no se ha comercializado y además por deferencia a las clientas que previamente a la pandemia me habían comprado.

Si no hay retroceso, ¿cree que a partir de ahora su negocio trabajará con la normalidad de antes?

Deberemos pasar primero por un proceso en el cual movilicemos las prendas que tenemos en la tienda, puesto que el volumen de compras para la siguiente temporada es menor, ya que con beneficios más bajos no podemos hacer inversiones altas, pero sí, tendremos nueva temporada y nuevo producto a la venta. Porque a pesar de todo no hemos perdido la ilusión, no nos vamos a rendir porque este negocio es mi vida, es mi pasión y mis clientas son mi familia. Así que saldremos adelante todos juntos.

manteletas hijas de carmen esteve moises castell agencia prensa2Hijas de Carmen Esteve, indumentària valenciana

Què ha suposat per al negoci estar tres mesos tancats?

Ha sigut una situació molt complicada per les dates que hem tingut que estar tancats, ja que son uns mesos molt importants per a nosaltres. És, en acabar les falles, quan comença la temporada de rebaixes i de seguit presentem les mostres de la nova col·lecció.

Com ha sigut la reobertura?

L’hem viscut amb molta expectació. Inicialment eren pocs els que s’atrevien a visitar-nos, però el mon faller es molt participatiu i esperem que s’anime.

Si no hi ha retrocés, creu que a partir d’ara el seu negoci treballarà amb la normalitat d’abans?

Per suposat que sí. La gent s’ha quedat en ganes de falles i l’esperit faller està present. Quan arribe el moment de celebrar les falles es continuarà en el camí d’abans i la gent es vestirà per a la festa.

manteletas hijas de carmen esteve moises castell agencia prensa2María José Viñoles, directora IES Sant Vicent Ferrer

Què ha suposat per al centre estar tres mesos tancats?

Ha estat un repte. En molt poc de temps hem hagut d’adoptar una forma diferent d’impartir les classes, d’apropar-nos a l’alumnat, de contactar amb les famílies, de coordinar-nos amb el professorat. Un canvi que no esperàvem, que va arribar de sobte i que, per tant, no havíem planificat. Ha suposat moltes hores de coordinació, de formació, de preparació i de recerca d’estratègies per intentar adaptar-nos a la nova realitat. El centre ha estat tancat, però l’activitat docent no ha cessat, hem engegat els ordinadors, les tauletes, els mòbils i hem continuat realitzant la nostra tasca des de casa.

Com ha rebut la notícia de la reobertura?

La reobertura ens alegra i ens preocupa per igual. Significa que han passat els moments més durs de confinament, sembla que la situació sanitària està més o menys controlada, però som conscients que estem en una situació molt delicada. En principi ha estat una reobertura parcial, amb classes de reforç adreçades a un reduït grup d’alumnes, d’atenció personalitzada a l’alumnat i a les famílies. Caminem poc a poc, amb precaució i aplicant totes les mesures de prevenció possibles per cuidar la salut de l’alumnat i del professorat. Esperem que les condiciones sanitàries continuen millorant i que en setembre pugam parlar d’una reobertura completa.

Si no hi ha retrocés, creu que l’any que ve l’institut impartirà classes amb la normalitat d’abans?

El proper curs no impartirem les classes amb la normalitat d’abans. Desconeguem quan de temps passarà fins que la recuperem. El simple fet de portar mascareta o de mantindre la distància de seguretat, per no parlar de la resta de mesures que hem adoptat (dispensadors de gel hidroalcohòlic, mampares de protecció, limitació d’aforament…) signifiquen que no tornem a la normalitat d’abans, sinó que encetem una etapa diferent que han volgut denominar “nova normalitat”.