Els hem donat una lliçó als polítics

El passat 6 de juny, 100 persones van ser rebudes en La Moncloa pel president del Govern, Pedro Sánchez. Es tractava de l’Assemblea Ciutadana per al Clima, un grup de gent que va aportar un paquet de 172 recomanacions per a intentar posar fre al canvi climàtic. L’algemesinenc Óscar Escobar va ser un dels convidats en qualitat de portaveu de l’àrea “comunitats, cura i salut”.

Óscar Escobar amb Pedro Sánchez en La Moncloa. LVA

Carlos Bueno.- Com es va desenvolupar la reunió en Moncloa?

– Pedro Sánchez i la Ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ens van atendre als jardins de La Moncloa, on es van disposar cadires en cercle a manera de congrés. De les 100 persones que formem part de l’Assemblea Ciutadana per al Clima, 12 vam ser triades com a portaveus. Jo ho vaig fer en el camp de salut, ja que les 172 recomanacions que portàvem tenien a veure amb tot tipus d’àrees de vida: salut, alimentació, treball, ecologia, consum…

Entregareu un dossier?

– Les propostes es van entregar en format QR per a evitar malgastar fotocòpies en paper. Era una manera de donar exemple de compromís amb l’ecologia en la que tots estàvem conformes, a pesar que el grup està format per persones amb pensaments i ideologies molt diferents.

Vols dir que l’Assemblea Ciutadana per al Clima no té tint polític?

– Cap. Hi ha gent de tots els colors, des de la ultra dreta fins a la ultra esquerra passant pels més moderats. Un dels grans èxits d’este grup és haver posat d’acord a tots. Ens uneix una preocupació comuna i hem sigut capaços de deixar de costat les nostres ideologies per a intentar resoldre un problema que ens afecta a tots amb independència de les nostres preferències polítiques. Sens dubte hem donat una lliçó als nostres governants. Si nosaltres hem demostrat que som capaços de treballar junts en la mateixa direcció, ells també poden i deuen fer-ho.

Què li vau demanar al president?

– Per descomptat que estudie les nostres recomanacions, però sobretot que no quede en un acte aïllat ni únicament d’este Govern. Volem un pacte d’Estat en esta matèria perquè, governe qui governe, el nostre treball seguisca avant, perquè cada vegada patim més nits tropicals, més onades de calor, més gotes fredes en qualsevol època de l’any… El canvi climàtic no pararà encara que ens dirigisquen altres partits.

Este moviment és global?

– sí. Darrere està l’ONU i la Unió Europea, perquè hi ha una preocupació mundial per aquest problema. Però a Espanya hem sigut uns avantguardistes. Som els primers a haver constituït esta Assemblea, i la veritat és que estem molt contents per l’acceptació i repercussió que està tenint. Ens han cridat d’altres països per a interessar-se per la nostra manera de funcionament perquè volen implantar el mateix mètode.

Com va nàixer l’Assemblea Ciutadana per al Clima?

– A l’agost de l’any passat, passejant per Cullera, vaig emplenar una enquesta sobre el canvi climàtic. A partir d’ahí vaig anar rebent correus electrònics sol·licitant-me que ampliara la meua visió del tema. Finalment em van cridar per a explicar-me que el Ministeri de Transició Ecològica havia encarregat la creació d’esta Assemblea.

I vas entrar a formar part del grup dels 100.

– Van fer un filtre per a seleccionar gent de diferents ideologies, edats, situació social, estudis, llocs de residència… i jo vaig ser un dels triats. Al llarg de huit mesos vam tindre sessions telemàtiques durant set caps de setmana amb la participació de científics i experts en ecologia. L’última reunió va ser presencial a Madrid. Treballàvem per àrees, i dins de la meua vaig ser el més votat per a exercir de portaveu.

Dins de les 172 propostes, quines són per a tu les més urgents?

– L’Atenció primària, gent dependent, majors, xiquets i persones sense recursos… Cal dotar de recursos als ambulatoris, que són els primers que atendran incidències com a colps de calor. També canviar mètodes de treball dins de les possibilitats. Potenciar el transport públic, sobretot millorar els horaris dels trens de rodalia per a evitar que s’agafe el cotxe…

Totes les recomanacions estaven consensuades?

– Et puc assegurar que la proposta que menor percentatge de vots a favor va tindre va ser del 82%, i moltes es van aprovar per unanimitat.

I a partir d’ara què fareu?

– Ja ens han confirmat que també anirem a presentar el nostre document al Senat, al Congrés dels Diputats i a totes les Comunitats Autònomes. La nostra intenció és intentar reunir-nos amb tots els partits polítics i fer públiques les conclusions. Tenim el compromís del Govern que dins d’un any tornarà a convocar-nos per a estudiar el recorregut que estan tenint els nostres advertiments. Hi ha molta faena per davant.