40 vestits històrics , procedents la majoria de la desapareguda Casa Insa de València, conformaran una lliçó d’història sobre la moda i el paper de la dona al llarg del segle XX.
«La moda en temps de canvis» es tracta d’una desfilada i recreació històrica que es celebrarà el proper 24 de Juny a les 19:30h al Museu Valencià de la Festa. Degut a l’èxit de la desfilada que va acompanyar a la inauguració de l’exposició «Teixint la història», on es pogueren veure mostres d’indumentària femenina des de 1900s fins a 1950s, i el clam d’aquells que no pogueren assistir o que voldrien veure-la de nou, des del Museu de la Festa i amb l’organització del comissari Guillem Alventosa Talamantes, s’ha decidit realitzar una nova desfilada.
Aquesta vegada la desfilada històrica abraçarà des de principi de 1900 fins a 1960. En ella podrem veure alguns dels vestits que ja es veieren a la primera desfilada i un gran nombre de nous vestits i conjunts, entre els quals podrem veure indumentària de la psicodèlia dels anys 60, el servei domèstic dels anys 20 i el cinema folklòric espanyol dels anys 40.
El treball amb teixit sempre ha estat una disciplina molt popular i característica a la Comunitat Valenciana. A la població d’Algemesí ja en el segle XVI la riquesa que va permetre l’ampliació a la Basílica de San Jaume partint de la capella inicial va ser deguda al comerç i la producció de seda; si seguim la línia del temps segur que tots tenim avantpassats, àvies, besàvies i familiars relacionats amb el món tèxtil. Partint d’aquesta idea és com s’ha conjugat el projecte que s’està realitzant al Museu Valencià de la Festa. El concepte d’indumentària és molt ampli i el paper de les costureres, dissenyadors i modistes juga un tret fonamental. Les modistes i costureres locals, contractades per l’ADL, han aportat els seus coneixements amb el fil i l’agulla, per poder dur endavant aquest projecte baix la direcció d’un historiador de l’art. Des del Museu volem apropar la indumentària a tot el públic, moure l’interès de tot aquell que fins al moment no s’havia sentit atret per aquesta disciplina, ja que el seu valor com a art és molt important pel seu caràcter interdisciplinari. Política, societat, història, materials, i el context d’un moment en la història en concret i certes circumstàncies, són el que engloben el que veurem a la mostra ‘’Teixint la Història’’ i que el proper divendres 24 de Juny podrem veure al pati del museu.
Tot aquest projecte s’ha pogut dur a terme gràcies a l’organització del comissari Guillem Alventosa, l’ajuda i predisposició del Museu de la Festa i els seus treballadors i especialment a la Casa Insa. Gràcies a la seua donació, al Museu s’han pogut reconstruir alguns vestits emprant retalls de teles antigues que es trobaven en molt mal estat, i conjunts originals. La col·laboració dels becaris del Museu de la Festa ha estat essencial, però sobretot hem d’agrair la forma en que moltes perruqueries, maquilladores i fotògrafs de la nostra població s’han involucrat de forma desinteressada. És gràcies a la seua professional feina que realitzaran de forma completament gratuïta, que el proper dia 24 podrem gaudir de nou d’una xicoteta part de la història de la indumentària femenina del segle XX.