El Govern confia a acabar tota la ‘desescalada’ a finals de juny.

LVA.-  El programa espanyol per a la ‘desescalada’, que oficialment es diu “pla per a la transició cap a una nova normalitat”, contempla una fórmula basada en quatre fases: 0, 1, 2 i 3 que poden variar els terminis previstos depenent de factors com el ritme de contagis, d’altes hospitalàries o l’evolució científica de la malaltia.

La ‘desescalada’ serà gradual, asimètrica i coordinada. Es farà per fases, sempre dins de cada província o l’illa, és a dir, no hi haurà mobilitat entre províncies o illes, segons ha resumit Sánchez en la roda de premsa de hui dimarts 28 d’abril.

Les obertures començaran amb els locals que puguen donar menjars per a portar, i també amb exercici individual dels esportistes professionals, segons ha explicat el president de l’Executiu.

Els cursos no es reprendran fins a setembre, però en la fase 2 poden reobrir-se alguns centres per a recuperacions, EVAU o ajudes per als pares que hagen d’anar a treballar.

En assumptes de cultura es començarà per la reobertura de llibreries, se seguiria en la fase 1 amb museus, amb un terç del seu aforament, i amb actes a l’aire lliure de menys de 200 persones, sempre que estiguen distanciades. En la fase 2 obriran cines, teatres o sales d’exposicions i espectacles a l’aire lliure fins a 400 persones o 50 en llocs tancats. I ja en la fase 3 es podria passar en cines i teatres a un 50% d’aforament sempre que es puga garantir la separació.

Es preveu que a la fi de juny s’arribe a la “nova normalitat”, just quan arranca la temporada més forta d’estiu. L’eixida es donarà amb els passejos dels adults este cap de setmana, però a partir d’ací establir amb exactitud i garanties els següents passos serà molt més complex.

El text del Govern se centra especialment en el turisme, un dels sectors que més preocupen perquè ha patit una aturada total i suposa més del 12% del PIB. Però no hi ha data concreta per a la reobertura de platges i hotels, el que hi ha són detalls d’estes fases que hauran d’avaluar-se en cada província en funció de la situació de la pandèmia.

Sánchez ha deixat molt clar que hi haurà coordinació i criteris objectius entre les Comunitats i el Govern, però serà el Ministeri de Sanitat qui decidisca el ritme de la ‘desescalada’ en cada província.

Sempre que la pandèmia vaja a menys i estiga controlada, estes són les diferents fases i el que es pot fer en cadascuna d’elles:

Fase 0: Es preveu que entre en vigor a partir del 4 de maig en la majoria del país.

– A part de l’eixida de xiquets, es podran fer passejos en família que visquen en el mateix domicili i realitzar esport individual, encara que encara no s’han establit les normes. Pedro Sánchez ha confirmat la possibilitat que s’establisquen franges horàries.

– Obertura de locals amb cita prèvia. Per exemple restaurants amb servei de menjar a domicili o perruqueries.

– Es permeten els entrenaments individuals d’esportistes federats i lligues professionals.

Fase 1: Quedaria establida a partir de l’11 de maig.

– Possibilitat de moure’s dins d’una mateixa província.

– Començaran les activitats en el xicotet comerç “en condicions d’estricta seguretat”, no així en grans superfícies “on són més probables les aglomeracions”.

– Es permetrà l’obertura de terrasses al 30% de la seua capacitat, sense afluència de clients a l’interior del local.

– També es començarà a permetre l’obertura d’hotels només per a dormir i excloent zones comunes.

– Començarà la represa de l’activitat agroalimentària que havia sigut detinguda en el decret de l’estat d’alarma.

– Llocs de culte religiós: Poden obrir amb el seu aforament limitat a un terç.

– Els esportistes professionals tindran menys restriccions, ja que s’autoritzarà el “entrenament mitjà” en lligues professionals i en centres d’alt rendiment.

– S’obri la possibilitat de contacte social entre persones sense patologies prèvies i que no siguen vulnerables.

Fase 2: Si es donen les condicions previstes començaria el 25 de maig.

– Restauració: S’obrirà espai interior dels locals amb un terç de l’aforament, sempre que hi haja “garanties de separació i només per a servei de taules”.

– El curs escolar començarà al setembre, però en esta fase s’estableixen excepcions per a reobrir centres educatius. Podran obrir per a activitats de reforç, per a garantir que els xiquets menors de sis anys puguen acudir al centre si els dos pares han de treballar presencialment i per a fer la selectivitat.

– Reobriran cines, teatres, auditoris i altres espais similars amb “butaca preasignada” i l’aforament limitat a un terç de l’habitual. També es podran visitar monuments i sales d’exposicions, amb la mateixa restricció d’aforament.

– A més, es podran celebrar espectacles culturals com a concerts en espais tancats amb un terç de l’aforament habitual. Si són a l’aire lliure, es permetrà que es congreguen fins a 400 persones, sempre que estiguen assegudes.

– Llocs de culte religiós: L’aforament queda limitat al 50%, en comptes del terç de la fase anterior.

Fase 3: Seguint els mateixos càlculs, començaria el 8 de juny.

– Es flexibilitzarà la mobilitat general, encara que continuarà sent recomanable l’ús de màscares en el transport públic.

– Comerç: Es limitarà l’aforament al 50%, amb l’obligatorietat que hi haja una distància mínima de dos metres entre persones.

– Restauració: Se suavitzaran encara més les restriccions, mantenint les condicions de separació entre clients.

Cal recalcar que cadascuna de les quatre fases tindrà una duració mínima de dos setmanes, que és el període d’incubació de la malaltia, i que pot anar a ritmes diferents en cada província segons evolucione en cadascuna d’elles la pandèmia.

Els criteris amb els quals es mesurarà si una província pot avançar a la següent fase són: la capacitat del sistema sanitari, la situació epidemiològica de la zona, les mesures de protecció en els espais públics i les dades de mobilitat i socioeconòmics d’aquesta província. No es permetrà la mobilitat entre províncies que estiguen en diferent fase.