pinazo-dialogo-con-la-moda- muvim ivam easd la veu d'algemesi

Exposició de Pinazo. Miguel Zaragozá


Èxit de Pinazo a Algemesí. La visió inèdita de Pinazo a través de la moda bat rècords de visites.
Aquesta setmana ha estat una de les més emotives dins dels actes de l’Any Pinazo, ja que el 18 d’octubre es complia el centenari de la mort del mestre i es celebraven commemoracions oficials. La vida cultural valenciana està lliurada a la memòria de Pinazo aquesta temporada amb les exposicions del MUVIM, IVAM, Bancaixa, Museu de Belles Arts i pròximament l’Ajuntament de València. Cada un d’aquests centres aborda un aspecte específic de la figura d’Ignacio Pinazo i la seva contribució a l’art contemporani. Però a 28 quilòmetres de la capital, a la ciutat d’Algemesí, es troba fins a diumenge un dels projectes més inèdits de l’Any Pinazo, ja que estableix un diàleg directe entre les obres de Pinazo i la creació contemporània a través de la moda. Una acurada selecció de més de trenta obres, de la pròpia col·lecció Pinazo, revisen la trajectòria, temàtiques i tècniques del mestre, cohabitant amb dissenys de moda realitzats per alumnes de l’EASD. Ells han sabut explorar l’esperit lliure, la bellesa de la vida quotidiana, el gest, i el color viu de Pinazo i ho han plasmat en cadascun dels seus vestits, generant una bellíssima exposició que alterna dibuix, pintura i moda i que estableix un pont entre Pinazo i la joventut artística. La mostra, ubicada a la Sala d’Art Contemporani al Casino Liberal, ha batut rècords, amb grups organitzats i visites guiades, que se sumen a l’afluència de públic que confirma aquest espai com un punt clau en el panorama artístic valencià
PINAZO I LA MODA. UN SEGLE D’MODERNITAT
L’exposició, comissariada per Àlex Villar i Mar Moya, és un recorregut per la vida i obra de Pinazo, en els quals es ratifica la figura de Pinazo com a mestre de la pintura exquisida i vibrant, que va saber capturar la vida en simples gestos i vibrants tocs de color. Amb inacabats traços, representa aquesta València de finals del XIX que feia de la quotidianitat una autèntica festa de color i sons ja sigui a la sortida d’una església, en les festes del Corpus o al Carnaval del passeig de l’Albereda. Pinazo va transmetre a l’escola valenciana el valor de la gestualitat i la matèria, sent impressionista sense ser-ho, i en la solitud del geni en el seu estudi de Godella, va arribar a actituds plenament abstractes, com demostren els estudis del catedràtic Pérez Rojas.
Tot aquest llegat és avui la base d’una exposició que enllaça tradició i modernitat articulada a partir de mítiques obres com Caçant papallones, Els Majos, Jugant a les cartes, Ignacito pintant o Després de missa, cedides per la Casa Museu Pinazo de Godella, i que han inspirat una desena de vestits realitzats per alumnes de l’EASD. En elles es rendeix tribut al mestre i ajuden en el discurs de l’exposició a revisar la seva trajectòria, els seus temes, etapes, formes i sobretot el seu concepte de l’art, que busca la bellesa en la naturalesa i els elements d’una vida senzilla. Aquests vestits realitzats sobre arpillera van ser presentats en una desfilada a l’IVAM i avui formen part d’aquesta fascinant mostra en la qual col·labora l’agència FashionartMgmt, el fotògraf Miguel Zaragozá i Cellers Murviedro.
En paraules del regidor de Cultura «és per a nosaltres un honor formar part del centenari Pinazo i més amb un projecte original que sorgeix del nostre Departament de Cultura i que uneix cultura, creativitat i tradició, a través d’una figura clau que va obrir les portes del segle XX a tota una generació de pintors i avui segueix sent emblema de la creació »
Com assenyala l’alcaldessa Marta Trenzano «aquest és el granet de sorra d’Algemesí per a retre comptes amb la història i reivindicar la figura d’Ignacio Pinazo, sumant-nos a l’elenc de mostres que inauguren aquesta temporada del Centeario Pinazo a l’IVAM, el MUVIM, el Museu de Belles Arts de València, la Fundació Bancaixa i l’Ajuntament de València »».
La mostra es podrà veure a Algemesí fins al 30 d’octubre.