J.J. Sanchis: “És una vergonya que el govern local estiga estalviant en seguretat, en la vida de la gent”.

Populars Algemesí.– El Grup Municipal Popular, després d’entrevistar-se amb representants sindicals del col·lectiu de la Policia Local i interessar-se per la seua situació, es veu en l’obligació de denunciar públicament el greu moment pel qual travessa la plantilla i, en conseqüència, la ciutat, en veure’s afectat un dels principals serveis públics que ha de garantir l’administració local: la seguretat ciutadana.

Segons consta en els annexos de personal del pressupost municipal, la plantilla de la Policia Local la integren 56 treballadors públics. El passotisme del govern municipal, que no ha previst la reposició de places en els últims anys, ha provocat que la plantilla només tinga dos dels set oficials que hauria de tindre i 33 dels 45 agents que formen la Policia Local d’Algemesí. Sumant al comissari, a l’Intendent i als dos inspectors, la plantilla actual consta de 39 policies que s’han de repartir en tres torns, dels quals els llocs destinats a les labors d’administració i atenció en comissaria limiten la presència als carrers.

Ha sigut fa unes setmanes quan ha culminat un procés selectiu d’oposicions on s’han adjudicat en propietat set places. Estos policies ja formaven part de la plantilla en condició d’interins, per la qual cosa consoliden la seua situació laboral en passar de la interinitat a la plaça en propietat. És a dir, no s’incrementen els efectius policials, es mantenen; amb l’afegit que l’any vinent i durant 6 mesos hauran d’acudir a l’Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (IVASPE) a culminar la seua formació policial, per la qual cosa no podran prestar servei i reduïrà, encara més, la presència policial als carrers.

A tot això cal sumar l’envelliment de la plantilla, que en l’actualitat se situa en una mitjana de 45’75 anys d’edat, la qual cosa complica els torns de nit, ja que els majors de 50 anys només treballen en torns diürns. En l’actualitat, la ciutat compta durant les nits de dilluns a diumenge, excepte reforç excepcional els divendres i dissabtes, amb una patrulla de dos agents i una altra patrulla d’un agent. Això significa que Algemesí per les nits té a un agent per cada 9.000 habitants.

“És una autèntica vergonya que es consenta esta sobrecàrrega de treball per als agents, se’ls expose a situacions de perillositat havent de patrullar sols en alguns casos i es pose en risc la seguretat i la vida de la gent per falta de personal”, lamenta el portaveu popular, José Javier Sanchis.

“La ciutadania reclama més presència policial i just quan més es necessita, en un moment de pandèmia, amb una situació d’estat d’alarma i els recents episodis de pluges torrencials, on es necessiten efectius, s’han hagut de doblar torns perquè no hi ha personal suficient. La plantilla està patint un desgast per la sobrecàrrega de treball, unit a la percepció de la ciutadania de la falta de presència policial i retards en els avisos, dels quals els agents són conscients però no poden fer més del que fan.”

Exigim al govern municipal que es pose les piles i solucione d’una vegada per totes una situació que només pot anar a pitjor. Estalviar en policia és estalviar en seguretat, en ordre públic i en la vida de la gent. S’està usant la partida destinada al personal de la Policia a pagar altres qüestions, perquè acaba l’any i sobren moltíssims diners.

L’alcaldessa s’excusa en la taxa de reposició imposada pel Ministeri d’Economia, però menteix, perquè el govern central és molt més permissiu en el que refereix a la Policia Local per tractar-se d’un servei necessari. En els últims anys, Trenzano no ha deixat d’incrementar la plantilla de l’ajuntament; només enguany contractarà un arquitecte, un delineant i una ADL més. Per a ella és més important fer una piscina en un moment com el que estem vivint que oferir un bon servei de seguretat ciutadana. Això no és progressista, és miserable.