lluviaEl 112 va decretar dijous la preemergència nivell roig per fortes pluges i l’Ajuntament d’Algemesí no va avisar als ciutadans amb antelació.

Els comunicats s’han llançat a última hora, quan la resta d’ajuntaments ja havien pres mesures i suspés les classes durant la matinada.

Durant la jornada de hui, són moltes les queixes que hem rebut i hem pogut llegir a les xarxes socials sobre la gestió política que s’ha fet del temporal de pluges que encara ens té pendents del cel. El Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat, va decretar el passat dimecres la preemergència nivell taronja per pluges fortes, que va ser ampliada a nivell roig la matinada de dijous.

A pesar d’això, ni dimecres ni dijous els responsables municipals advertiren als ciutadans d’Algemesí de la situació prevista, fins a tal punt que el temporal se’ns ha vingut damunt i s’ha hagut d’actuar tard i mal davant la desinformació del veïnat.

Durant la matinada de hui, la quantitat d’aigua que ha caigut era tan intensa que qualsevol polític amb sentit de la responsabilitat s’haguera alçat del llit per a prendre mesures. La Generalitat ha decretat a les 5.30 del matí l’Emergència nivell 1 per fortes pluges i inundacions, però als veïns d’Algemesí, ningú ens ha informat. De fet, hem pogut vore com els perfils oficials d’altres ajuntaments com el d’Alzira, Carcaixent, Tavernes, etc. han actuat de matinada i informat al veïnat de la suspensió de les classes, talls de carreteres o recomanacions de seguretat.

Mentrestant, l’Ajuntament d’Algemesí dormia fins que a les 7 del matí, a una hora de començar la jornada als instituts, s’ha llançat un comunicat per part de l’alcaldessa avisant que se suspenien les classes i que la Generalitat “acabava de decretar l’emergència”. Una afirmació completament falsa, ja que la Generalitat havia avisat a les 5.30 del matí. A l’hora que s’ha publicat la informació per part de l’ajuntament, molts veïns ja havien anat a treballar, alguns no sabien si podien anar i per on podien accedir, i altres, si podien tornar. El regidor de Comunicació i el de Seguretat (EU), ni estan ni se’ls espera.

El caos organitzatiu ha imperat durant el matí en la nostra ciutat, amb uns veïns impotents que han hagut de tirar mà de Twitter i Facebook per a informar-se de l’estat de les carreteres a primera hora del matí a través dels perfils oficials d’altres ajuntaments de la comarca en temps real. Alguns veïns ens han comentat també que els operaris alçaven trapes de clavegueram a les dotze del migdia en la zona del Pla, en les quals hi havia gran quantitat de fulles, el que denota que tampoc s’havia previst la neteja d’imbornals amb antelació.

Per a rematar, cal recordar que tenim contractat un servici meteorològic que paguem cada mes i que a hores d’ara no s’ha manifestat ni pensa fer-ho, perquè el regidor de Comunicació s’equivocà en la redacció del plec i en les exigències del servici que havia de prestar l’empresa que se’l quedara. Abans teniem un meteoròleg del poble al nostre servici; ara, una empresa de Barcelona de manteniment d’estacions meteorològiques que oferix constantment dades errònies. De fet, ha plogut molt més del que recull. La pròpia Associació Valenciana de Meteorologia informa que Algemesí ha recollit 234 litres, molt lluny dels vora 200 que informa l’empresa que controla l’estació des de Catalunya. Cal recordar que este cap de setmana tenim esdeveniments esportius de gran afluència com la mitja marató, a expenses de saber què fer i ningú els informa.

“La culpa de que ploga no és de l’alcaldessa. Però queda clar que l’equip de govern no tenia prevista cap coordinació amb els serveis municipals, a pesar de l’alerta roja. Açò no pot tornar a repetir-se i s’han de prendre mesures per a què els diferents departaments tinguen autonomia per a actuar en situacions d’emergència amb previsió, i no hagen d’esperar a què l’alcaldessa isca del llit per a donar l’autorització. Hui moltes famílies esperaven més del seu ajuntament, i no ha estat a l’altura”, ha manifestat el regidor Jose Javier Sanchis.

Partit Popular