El dimarts 5 de setembre, a les 19:00 en el Museu de la Festa d’Algemesí, es durà a terme la presentació oficial del llibre «La Muixeranga d’Algemesí: 1973-2023».

LVA.-  «La Muixeranga d’Algemesí: 1973-2023» és un llibre ens convida a fer un viatge en el temps, ens transporta des d’uns orígens llunyans fins a l’actualitat, recupera històries personals imprescindibles per a entendre la Muixeranga, aporta nous testimonis rellevants sobre la crisi de 1973 i respon algunes qüestions que estaven per resoldre. Setze veus diferents ens intenten explicar què és, els seus orígens, la seua evolució, el seu significat i el simbolisme actual, la seua melodia i el seu llenguatge propi. Un llibre que pretén apropar-nos a la pinya, a les faixes, a les torres humanes que s’enlairen cada 7 i 8 de setembre pels carrers d’Algemesí. Un llibre de muixerangueres i muixeranguers.

Jordi Bertran, Lluís Escartí Chaves, Joan Beltran, Josep Antoni Domingo, Lluís Escartí Carrasco, Eloi Miralles, Vicent Niclòs, Joan Guitart, Toni Bellon, Imma Cerdà, Fina Girbés, Nel·lo Pellisser, Francesc Pérez Moragón, Vicent Josep Escartí, Cristina Martí i Xavier Richart són els autors d’aquest llibre que repassa l’origen i la trajectòria de la Muixeranga, símbol del poble valencià, i que des de fa segles s’ha representat de manera ininterrompuda en el poble d’Algemesí durant les seus festes de la Mare de Déu de la Salut.

Juntament amb els articles d’aquests autors el llibre està il·lustrat amb més de 100 imatges i fotografies de la Muixeranga, del fons documental del propi ball i de l’Associació de Fotoaficionats d’Algemesí, que ha col·laborat també de manera totalment desinteressada en l’elaboració d’aquest llibre.

La presentació oficial serà a càrrec de l’equip de redacció del llibre, format per Joan Beltran, Lluís Escartí i Ferran Santos, així com per Marcos Castell, mestre de la Muixeranga, i Marga Landete, directora general adjunta de Música i Cultura Tradicional de l’Institut Valencià de Cultura. L’Institut Valencià de Cultura ha estat l’organisme públic que s’ha fet càrrec de la publicació d’aquest llibre, sense la col·laboració del qual no hauria pogut fer-se realitat.

«La Muixeranga d’Algemesí: 1973-2023» és més que una obra d’investigació, és una oda a la riquesa cultural i al poder de les tradicions com a representacions simbòliques d’un poble. La Muixeranga és el ball més representatiu de les Festes de la Mare de Déu de la Salut, declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, i en el llibre que es presenta es pot admirar i celebrar la seua pervivència fins als nostres dies.