El proper divendres dia 1 de desembre, a la Sala Vicent Castell de la Biblioteca Pública municipal d’Algemesí, tindrà lloc a les 19 h. la presentació del llibre Tupamaros. Del fussell al parlament (1966-2016), de l’historiador Vicent Galiana i Cano (Callosa d’En Sarrià, 1992). El llibre, publicat per Tigre de paper, compta amb una segona edició amb epíleg d’Íñigo Errejón, qui va presentar el llibre a València. La presentació a Algemesí anirà a càrrec de Raül Añó, també historiador i membre de L’Ullal Cultural.
Els Tupamaros s’emmarquen dins de la tradició revolucionària d’Amèrica Llatina. Es tracta d’un moviment guerriller urbà de l’Uruguai, d’arrel marxista, al qual varen pertànyer elements tan significatius de la política com el propi expresident Pepe Mújica. El moviment s’inicià en 1960, en temps de dictadura, i en 1985 abandonà les armes per convertir-se en una opció política, a través de l’anomenat Frente Amplio, que aconseguiria grans resultats com ara la presidència entre 2010 i 2015 de Mújica. Vicent Galiana, un jove doctorand bon coneixedor del context contemporani llatinoamericà, ens apropa a una realitat bastant desconeguda des d’ací. Un moviment d’esquerres que va lluitar per fer front a la dominació del neoliberalisme de les grans corporacions. Que arraconà la violència, que veié necessària en un determinat moment, i portà a la senda de la política les seues reivindicacions. Els ciutadans els ho agraïren confiant en ells.
Acostumats com estem a centrar-nos en el nostre entorn ens oblidem de fenòmens aïllats de nosaltres geogràficament, però dels que sempre podem aprendre.
Font:L’Ullal Cultural