Presentació de projectes i intercanvi d’experiències i cultura a IslesurleSorgue (França) dels alumnes del projecte MY SMART SCHOOL la veu d'algemesíDes del dia 15 al 19 de maig de 2017 es va realitzar a l’Islesur la Sorgue (França) el 2n intercanvi d’experiències i cultura entre els alumnes de centres d’educació primària participants al projecte MY SMART SCHOOL (programa ERASMUS+ de la CE).
Alumnes de les escoles de la regió de Pay des Sorgues Monts de Vaucluse i 3 escoles de la Ribera del Xúquer participaren en aquesta experiència europea amb l’objectiu principal de mostrar el resultat de l’execució dels projectes dissenyats pels alumnes, durant el primer curs del projecte, dels diferents centres per fomentar la sostenibilitat ambiental de la seua escola.
Alguns exemples de projectes són: ‘Reciclar el futur’ del CEIP Heretats (l’Alcúdia) on els/les alumnes han gravat uns vídeos mostrant la problemàtica de la gestió dels residus al seu poble, mostrant-los a través de codis QR pegats als contenidors de fem; ‘A l’escola sense fums’ a través del qual s’han dissenyat rutes segures i saludables per accedir caminant al CEIP Blasco Ibáñez (Alginet); i ‘la pilota cinètica’ on els/les alumnes del CEIP Evaristo Calatayud (Montserrat) han dissenyat i portat a terme una pilota feta de materials reciclats que es capaç de recuperar i emmagatzemar l’energia quan es juga amb ella
Més de 70 alumnes dels CEIP Blasco Ibáñez (Alginet), CEIP Heretats (l’Alcúdia) i CEIP Evaristo Calatayud (Montserrat) varen viatjar a Françaper mostrar els projectes portats a terme sobre com millorar el seu centre i el seu poble pel que fa a la gestió de l’aigua, residus, energia, mobilitat sostenible i biodiversitat durant aquest segun curs del projecte MY SMART SCHOOL.
 
Antecedents
El projecte MY SMART SCHOOL és un projecte participatiu que implica a tots els actors rellevants d’un poble amb l’objectiu d’aconseguir una escola intel·ligent.
Una escola intel·ligent és un escola que educa perquè els xiquets/es siguen competents però, al mateix temps, amb valors que fomenten el desenvolupament sostenible de la nostra societat i, a més, a través de les TIC.
El projecte MY SMART SCHOOL consisteix amb la realització d’un diagnòstic ambiental (energia, aigua, residus, biodiversitat i mobilitat) i de les TIC dels centres educatius participants. A més, es realitzaran tallers creatius ‘la nostra escola intel·ligent’ amb els alumnes. Per a finalment, dissenyar i implementar les idees i projectes més innovadores fetes pels alumnes per resoldre problemes del centre escolar i millorar l’entorn.
El projecte contempla, a més, un programa de capacitació adreçat als professors/es i gestors educatius amb la finalitat de proporcionar els coneixements bàsics en el marc del desenvolupament d’escoles intel·ligents.
A la Ribera, l’Agència Energètica de la Ribera (AER) coordina el projecte on també hi participen els CEIP Blasco Ibáñez (Alginet), CEIP Heretats (l’Alcúdia), CEIP Evaristo Calatayud (Montserrat) i els ajuntaments d’Alginet, l’Alcúdia i Montserrat.
Web del projecte MY SMART SCHOOL https://www.facebook.com/Smart-School-700570403412786/