El proper dimarts dia 25 d’abril, a les 19.30 h. tindrà lloc al saló d’actes del Casino Liberal d’Algemesí la presentació del llibre de Josep Antoni Domingo, Algemesí: Victòria i repressió, 1939-1945. Amb aquest volum es tanca la trilogia de l’autor dedicada a la història d’Algemesí en el segle XX, iniciada amb els volums L’Algemesí de la República, 1931-1936 (Algemesí, 2013) i Algemesí: Revolució i guerra, 1936-1939 (Algemesí, 2014). Tots tres volums han estat editats per GrupVisual, d’Algemesí.
Aquest darrer llibre fa una anàlisi exhaustiva de com es va produir l’arribada del franquisme a la vila de la Ribera, la repressió dictatorial seguida sobre les persones i les institucions, i com es va reorganitzar la vida local, plena de penúries, a tots els nivells (polític, econòmic i social). Domingo fa un repàs als protagonistes del període i pretén donar a conèixer amb tots els detalls possibles un moment d’infaust record per a la història recent del nostre país. El resultat ha estat un llarg treball de recerca documental que l’han portat a banda de l’Arxiu Municipal d’Algemesí, a d’altres diferents, entre altres: Archivo General Histórico de Defensa (Madrid); Archivo Histórico Nacional (Madrid); Centro Documental de la Memoria Histórica (Salamanca); Archivo General Militar (Ávila).
Es tracta, al capdavall, d’un treball necessari per entendre en profunditat els esdevenimens que capgiraren el procés de modernització sense precedents esdevingut amb la República, i que portaren a una llarga dictadura, l’influx de la qual encara no s’ha pogut superar amb claredat, malauradament.
La presentació anirà a càrrec de l’historiador, professor de la Universitat de València i president de L’Ullal Cultural, Carmel Ferragud. Aquest ja va estar el presentador dels altres dos volums de l’obra de Domingo, abans esmentats, qui va voler deixar des del principi en mans de l’associació d’Algemesí l’organització de les presentacions dels seus llibres. Intervindrà també, òbviament, l’autor.
L’Ullal Cultural, una vegada més, es posa al costat de la difusió de la cultura, el llibre i la història local, com també ho ha fet amb la presentació d’altres volums sobre literatura, memòries, assaig, etc., relatius a la cultura i la llengua dels valencians.