Dos projectes al voltant del “feminisme, l’art i la cooperació amb Ucraïna” programats a la Sala d’Exposicions Municipal d’Algemesí es presenten a València i a Vilafamés.

LVA.-  Fa un any les regidories de Cultura i Igualtat de l’Ajuntament d’Algemesí organitzaven a la Sala d’Exposicions Municipal dos projectes al voltant del feminisme, l’art i la cooperació amb Ucraïna que han marcat en punt d’inflexió en la nostra programació amb la col•laboració del Vicerectorat de Cultura de la Universitat de València: Artivisme Feminista i The Art of Resistance.

La primera, ARTIVISME FEMINISTA, comissariada per Àlex Villar i Mercé Doménech, plantejava, a través de 12 instal•lacions d’artistes pertanyents a la Col•lectiva Portal d’Igualtat: on estan les dones en la història de l’art? per què soc feminista? pot l’art transformar la societat? I ho feia en el context de la museologia crítica i convidant a Museus i Centres d’Art a incorporar un portal d’igualtat en els seus portals web.

Al llarg d’un any de treball, molts museus es van interessar per aquesta iniciativa, com ara el Museu Reina Sofia, Museu Thyssen o MACA d’Alacant. Aquesta exposició, un any després itinera a la Sala de les Bigues del Centre Cultural de la Nau, la podrem veure a partir del pròxim 28 d’abril a les 18 hores.

Precisament, el Museu d’Art Contemporani Vicent Aguilera i Cerni – MACVAC de Vilafamés, dirigit per Rosalía Torrent, va ser el primer a incorporar el portal d’igualtat demandat per la Col•lectiva i l’exposició Artivisme Feminista. Aquest és també el nou escenari del segon projecte iniciat a Algemesí: este divendres 21 d’abril a les 19 hores es va inaugurar al MACVAC l’exposició THE ART OF RESISTANCE | Ucraïna – Vilafamés.

La nostra Sala va ser la primera a nivell nacional -només esclatar la invasió d’Ucraïna al 2022- en impulsar una exposició de cooperació amb la comissària Svitlana Davydenko de la National Museum Kiev Art Gallery, que va portar obra de joves artistes d’Ucraïna. La Universitat de València va ampliar aquest projecte i, ara un any després, inaugura a Vilafamés en el context del Congrés Internacional Als Museus! Amb tot i amb totes, organitzat entre altres institucions per l’UJI de Castelló i Dones en les Arts Visuals, en el qual Algemesí també ha estat present en l’organització d’aquesta magnífica exposició i participant en el congrés.