Gran actuació de Samuel Navalón que va perdre la porta gran amb l’espasa. Diego Bastos va deixar bona impressió davant una jonegada de Lagunajanda que va lidiar dos exemplars amb possibilitats.

Carlos Bueno.-  Voler, voler i voler. Eixa va semblar ser la premissa de Samuel Navalón a Algemesí. Va menysprear la condició dels seus jònecs. Li donava el mateix que envestiren amb claredat o amb dificultats, perquè la seua actitud anava a ser la mateixa. I així ho va deixar patent des que va xafar l’arena. Toreig de capa de genolls i per l’esquena, llances saborosos en peu. Quites variats, vistosos i arriscats. Muletazos profunds i alardes valents. Tauromàquia total. Entrega absoluta.

El d’Aiora no va deixar indiferent a ningú perquè va saber mantindre l’atenció del respectable en tot moment amb una disposició admirable. El seu compromís va ser absolut, no podia arrimar-se més, i les seues faenes sempre van créixer, gran virtut.

Al primer del seu lot el va anar confiant per a, a poc a poc, exigir-li més. Semblava voler parar-se l’animal però no li ho va permetre Samuel, guanyant-li el pitó contrari en cada passe per a provocar les seues envestides sense pauses, i va acabar brillant en diversos passatges al natural i brillant en un final poderós. Però va tardar a matar i el premi es va esfumar.

A l’últim de la vesprada li va faltar raça, anava i venia al seu aire, sense emplear-se, amb la cara alta. I Navalón va recordar que li donava el mateix que els jònecs no volgueren envestir amb claredat. Li va donar l’oportunitat al de Lagunajanda de seguir la seua muleta amb suavitat, però l’astat no va voler, i llavors va tirar de raça i de fibra per a faixar-se amb ell. Es va pegar un arrimó de categoria demostrant que posseeix un valor natural i sincer. La plaça es va posar als seus peus, però l’estocada va caure molt trasera i va perdre una de les dos orelles que eren clares. El que no es va perdre va ser la immillorable sensació que va deixar. Va estar “en joneguer”, però amb un cap privilegiat i un ofici inusual en algú de la seua edat i amb el seu curt bagatge.

També va voler Diego Bastos, i així ho va demostrar sobretot davant el segon del seu lot, amb unes condicions d’eixida que van ser immillorables i que finalment va semblar acabar acusant un puyazo baix. Li costava envestir al preciós animal, però el sevillà va saber provocar les seues arrancades amb autoritat per a aconseguir que seguira la franel·la amb un cert ritme, sobretot sobre el pitó esquerre, per on es va desplaçar més llarg. I quan ja havia aconseguit mantindre la intensitat de la seua labor, es va eternitzar amb l’estoc.

El que va obrir el festeig va eixir solt, a la seua, sense fixesa. Diego el va intentar ficar en la muleta, fins i tot li va robar algun muletazo per baix. Però tot va acabar sent una utopia.

Fitxa del festeig:

28 de setembre de 2023. Algemesí, 6ª de fira. Quasi ple. Jònecs de Lagunajanda desiguals de presentació i joc. Nobles i col·laboradors en conjunt, amb la raça justa 1r i 4t, millors 2n i 3r.

Diego Bastos: salutacions i silenci després d’avís.

Samuel Navalón: salutacions després d’avís i orella amb petició de la segona.

Quadrilles: Andrés Revuelta i Víctor Martínez es desmonteraren després de banderillejar a l’últim.