3’5 milions de valencians es queden fora de la Fase 1, a la que, segons els experts del Govern, podríem passar dins d’una setmana.

LVA.-  Dels 24 departaments de salut que componen la Comunitat Valenciana, només 11 han passat a la Fase 1 de la ‘desescalada’. Entre els que es queden inamovibles en la Fase 0 està el de La Ribera, al qual pertany Algemesí.

La notícia va caure anit com un pitxer d’aigua freda, sobretot entre el sector de l’hostaleria, ja que molts propietaris de bars i restaurants s’havien preparat al llarg de la setmana per a poder obrir els seus negocis ajustant-se a les noves normatives.

La majoria havien adquirit mampares i altres elements de protecció. S’havien efectuat neteges a fons dels locals i s’havien omplit les neveres de provisions després que l’ajuntament els comunicara el permís per a ampliar les seues terrasses fins al doble dels metres quadrats autoritzats abans de l’Estat d’Alarma.

La permanència en la Fase 0 implica la impossibilitat d’obrir els seus negocis després d’un nou esforç econòmic que ofega encara més al gremi, que està sense activitat des de l’inici del confinament.

A simple vista, és difícil explicar que, entre altres exemples, haja passat a la Fase 1 el departament de La Marina amb 697 positius (479 en La Ribera) i un 57’2 de taxa de mortalitat (11’2 en La Ribera), una cosa que només ha d’estar justificada des de les dades d’increment de positius en les últimes hores i llits UCI disponibles.

D’acord amb l’últim balanç d’ahir divendres, en el conjunt de la Comunitat Valenciana hi ha 3.999 casos actius, que representen el 29% del total de contagiats des que va començar la pandèmia del coronavirus, que s’ha cobrat la vida de 1.321 persones.

A dia hui estan ingressades 537 persones per Covid-19. D’elles, 96 es troben hospitalitzades en l’UCI. En estos moments en atenció hospitalària existeix una ocupació del 51% en llits d’aguts.

La Generalitat havia esgrimit en el seu pla per a passar a la Fase 1 que el sistema sanitari disposa de capacitat suficient per a atendre un eventual rebrot. Així, la Comunitat Valenciana té capacitat per a albergar 965 llits de crítics, entre l’àmbit públic i el privat, així com capacitat per a aconseguir 18.992 llits d’aguts, comptant els disponibles en hospitals públics i privats, hospitals de crònics i hospitals de campanya.

Amb esta decisió dels experts del Govern, 3’5 milions de valencians es queden fora de la Fase 1. El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, espera que tota la Comunitat Valenciana passe de fase dins d’una setmana.