El Consell ultima un pla per a complementar les mesures del Govern central contra la inflació i la crisi energètica.

LVA.-  El president de la Generalitat, Ximo Puig, va anunciar el dissabte una rebaixa del 10% en 70 taxes de competència autonòmica i preus públics durant tot l’any, en el marc d’un itinerari de mesures denominat Pla Reactiva que està ultimant el Consell per a tractar de frenar la inflació.

Puig va explicar que s’ha avançat en un «esquelet» de les mesures autonòmiques que formaran part del Pla Reactiva i que s’implementaran per a complementar el Pla de Resposta del Govern central, una vegada acordat el marc des de la Unió Europea, a fi de pal·liar les conseqüències econòmiques i socials de la crisi energètica i la invasió d’Ucraïna.

Els «grans pilars» d’esta resposta autonòmica seran «lluitar contra la inflació», per al que el Consell farà «tot el que siga a la seua mà»; les ajudes a autònoms i famílies, amb especial atenció a les persones vulnerables i «ajudes a tots els sectors» del teixit econòmic, i en tercer lloc «acciones per a accelerar l’autonomia energètica».

A falta de concretar com es materialitzaran totes estes línies d’actuació, el president ha avançat que una d’estes mesures és la rebaixa per part de la Generalitat de «les taxes públiques de competència autonòmica i preus públics en un 10% per a tot enguany», que s’aplicarà a 70 taxes fiscals d’àmbit autonòmic, en «una aportació per part de la Generalitat per a intentar tirar cap a baix els preus i baixar la inflació».

Quant a les taxes afectades, Puig ha assenyalat que seran «molt àmplies» i que algunes estan «vinculades a qüestions de normativa estatal», per la qual cosa encara ha d’estudiar-se la implementació de la reducció.

Puig ha posat el focus a més en què, respecte als preus públics, la Generalitat arribarà a acords amb empreses concessionàries dels serveis de transport públic per a baixar els preus dels bitllets, una actuació que incideix tant en la inflació com en la descarbonització, ha apuntat, al mateix temps que ha destacat que s’ha iniciat ja una rebaixa del 50% en el transport metropolità de València.

Puig ha enviat «l’important missatge» a les empreses que «cal baixar els preus» i els ha demanat un «esforç compartit» que passaria per «rebaixar els marges» de beneficis, a fi que «els ciutadans no patisquen d’una forma tan cruenta la crisi».