Les quadrilles de treballadors per a recollir la fruita han de formar grups estables de convivència i cuidar “els xicotets detalls”.
LVA.- “El problema està en els detalls xicotets”. José Añó, director del centre de Salut Pública d’Alzira, ha traslladat a representants d’empreses agrícoles d’Algemesí la necessitat d’extremar les precaucions sanitàries durant les labors de la collita per a evitar la propagació del Covid-19 entre els treballadors. Toni García, regidor d’Agricultura, ha convocat en la sala de plens de l’Ajuntament al responsable comarcal de Salut Pública i a les empreses del sector per a compartir informació i afavorir que “la campanya es desenvolupe amb la màxima seguretat”.
“Les quadrilles han de ser estables i quan més xicotetes, millor”, ha explicat Añó, que ha sol·licitat als empresaris que organitzen als seus treballadors en “grups estables de convivència” que es desplacen al treball junts: “Una quadrilla de dotze que va sempre en els mateixos tres o quatre cotxes”.
Les directrius generals del Ministeri de Sanitat s’han adaptat a la realitat de la Comunitat Valenciana en una resolució de la Conselleria de Sanitat que va ser publicada en el DOGV el passat 4 de setembre. Añó ha apuntat que totes les empreses han de disposar de serveis de prevenció sanitària que requeriran als treballadors l’autorització per a disposar de totes les seues dades i poder localitzar-los en cas de necessitat. “Si un empleat resulta positiu no és el mateix saber que compartia el cotxe amb Enric i un tal Lluís que viu a Benifaió que tindre totes les dades dels seus companys habituals i poder parlar amb ells en l’acte”, ha explicat el responsable de Salut Pública, “el temps d’actuació és molt important per a evitar la propagació del virus”.
Els treballadors han de ser informats sobre la situació sanitària i sobre els símptomes habituals del Covid-19: febre, tos, malestar general, dificultat respiratòria o pèrdua de l’olfacte i del gust. Quan un empleat patisca algun símptoma ha de posar-se en contacte amb el responsable de prevenció sanitària de l’empresa. “Tindre 37.5 de febre és una barrera, però és el metge de prevenció el que ha de decidir si el treballador pateix una otitis o una grip, el mateix que ha de distingir si es tracta, o no, d’un cap de quadrilla que acudeix a treballar a soles en el seu cotxe i a penes parla amb altres treballadors”, ha dit Añó. Correspon als responsables de prevenció identificar “qui és un cas i qui ha estat en contacte amb un cas, perquè el contacte d’un contacte no és res”.
El responsable de Salut Pública ha reiterat que el perill és confiar-se. Parar a esmorzar, llevar-se la mascareta, compartir menjar o beguda, no guardar les distàncies… De la mateixa manera, compartir eines, manejar el tractor sense netejar el volant: “S’han de llavar les eines en agafar-les i en deixar-les, el problema està en els xicotets detalls”, ha repetit.
Tots els magatzems seran subjectes a inspecció sanitària abans del 15 d’octubre. Añó ha subratllat que Sanitat “no té cap intenció coercitiva” sinó garantir la salut de tots. Els magatzems agrícoles a Algemesí gaudeixen de bona ventilació i solen tindre sostres alts, de manera que la novetat que hauran de controlar els veterinaris que solen fer les inspeccions passa per la senyalització de vies d’accés i per a recordar, en paraules d’Añó, “les tres emes: màscara, mans i metres”.
El director del centre de Salut Pública d’Alzira ha assenyalat, finalment, que Sanitat ofereix informació sobre la Covid-19 a través de cinc línies temàtiques del telèfon 900300155 i que la immensa majoria de les consultes es resolen en l’acte.
Vicente Bomboí, president de Copal, ha suggerit que personal de la Conselleria de Sanitat acudisca a les empreses durant la pròxima campanya de vacunació de la grip per a evitar desplaçaments innecessaris dels treballadors. Altres empresaris han volgut conéixer l’eficàcia dels arcs de desinfecció que algunes entitats han instal·lat a les seues portes d’accés o detalls sobre els temps de quarantena dels possibles afectats.