salva fontana ocean race descenso internacional del sella ad scooter club agencia prensa2 moises castell

Salvador Fontana en la Villa Olímpica de Barcelona 92. LVA

“Els arbitratges que més recorde són els de les olimpiades de Barcelona 92 i el darrer Descens Internacional del Sella”

Jutge principal en el Campionat d’Espanya a Aranjuez, Regata Internacional K4 en Valladolid, Regata Internacional en Sanabria, Regata Internacional de «Atlantic Ocean Race» Lanzarote (Canàries) Regata Internacional del Cinca en Fraga (Huesca), Jocs del Mediterrani a Patras, Grècia, Campionat del Món a Quiberon, França, Copa d’Espanya en Càdis i el 83 Descens Internacional de Sella. Podriem estar llegint el palmarés de la tota la trajectòria esportiva d’una figura mundial, però estes competicions són tant sols les que durant este 2019 ha arbitrat Salvador Fontana.

La Veu d’Algemesí.-  Després de divagar uns segons Salva Fontana respongué, «si, va ser en el 84». Eixe va ser l’any en el que va començar en l’arbitratge. Però la seua passió pel piragüisme venia d’una dècada abans.

Com era habitual en els anys 70, la gran majoria de joves que practicaven esport es decantaven pel futbol, i Salva Fontana no va ser menys. Corria l’any 1974 quan un amic li va proposar provar a remar al Xúquer, i deixar el futbol, al club que tants èxits havia ja aconseguit de la mà de Ricardo Sales, Vicent Cucarella, Toni Moya, Ximo Montiel o Naval entre altres. Així que el bo de Salva va començar a entrenar amb els piragüistes que uns anys abans començaren la brillant trajectòria del A.D. Scooter en el Clot de Gori.

Quan estava un any al club, Ricardo Sales, l’entrenador, li va proposar deixar el caiac i agafar la canoa, ja que no hi havia ningú a la ciutat que practicara eixa disciplina i així poder anar a competir en el campionat d’Espanya, gesta que va aconseguir l’any 78. I a partir d’ahí Salva va començar a recollir èxits entre ells el de catorze vegades campió autonòmic, un subcampionat d’Espanya i este mateix any el campionat d’Espanya en la categoria master.

Però com en tots els esports les lesions poden arribar, i un trencament en el muscle va fer que tinguera que descansar una temporada per poder recuperar-se. Va ser durant eixe període quan li va sorgir la idea de fer els exàmens per a ser jutge en competicions locals, autonòmiques o, com a molt, nacionals en moments puntuals. Sempre sense deixar de banda els seus entrenaments a la canoa. Així que eixos van ser els inicis de Salvador Fontana en el món de l’arbitratge.

En l’any 1990, el club es desplaçà a Astúries per disputar el campionat d’Espanya per autonomies, i en finalitzar la prova, Santiago Sanmamed Lora, president de la Federació de Piragüisme en eixe moment, el va fer cridar a una habitació. En entrar, Salva es va trobar amb el president i membres de la federació. Què passa ací?, va pensar. Després d’estar raonant una estona, Sanmamed va ser directe, vas a seguir remant o vas a dedicar-te a arbitrar?, Tinc molt bones recomanacions dels jutges principals als que estàs auxiliant!. Per aquella època Salva ja tenia 33 anys i pareixia que l’arbitratge era la manera de seguir vinculat intensament al piragüisme. Don Santiago, ja tinc uns anys i vaig a arbitrar. A partir d’eixe moment se’l va animar a fer els exàmens d’internacional en aigües tranquiles i en cas de superar-lo se’l proposaria per als Jocs Olimpics Barcelona 92, cosa que va aconseguir sent el jutge de control d’embarcacions i recorregut. Però abans ja va participar en el preolímpic del 91 d’aigües tranquil.les. En 1996, va superar les proves d’arbitre internacional de marató i les d’arbitre internacional d’Ocean Race.

Barcelona va ser l’inici de les grans competicions mundials ja que, Salva ha arbitrat proves per tot arreu del món, destacant Portugal, França, República Txeca, Dinamarca, Itàlia, Polònia, Hongria, Sudàfrica o Singapur, sent jutge principal en els campionats del món.

salva fontana ocean race descenso internacional del sella ad scooter club agencia prensa2 moises castell

Manuel Feliz i Nieves Llaneza, president i vicepresidenta del CODIS (Comité Organitzador del Descenso Internacional del Sella), entregant un diploma a Salvador Fontana. LVA

Enguany ha pogut complir un somni, el de ser àrbitre principal en la que possiblement siga la prova més reconeguda en el món a Espanya, el 83 Descens Internacional del Sella. La carrera que transcorre per un recorregut de 24 quilòmetres entre les localitats d’Arriondas i Ribadesella congrega més d’un miler d’embarcacions arribades de tot el món. En finalitzar la carrera, els organitzadors li entregaren un diploma de reconeixement a la seua llavor en una carrera de tanta transcendència.

Reconeixement merescut

Després de més de tres dècades en l’arbitratge i un currículum impecable, recentment, la Federació l’ha proposat per a la medalla a la trajectòria arbitral que li serà entregada en febrer a Madrid pel COE (Comitè Olímpic Espanyol).

Se’ns dubte la trajectòria arbitral de Salvador Fontana és brillant i seguirà sent-ho, però de segur que els pròxims anys, ara que gaudeix de la jubilació, podrà compaginar l’arbitratge amb els entrenaments al Xúquer, on va començar tot.